• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

اظهارات عجیب بیژن زنگنه/ آیا جهان دیگر پالایشگاه نمی‌سازد؟

زهرا وثوقی توسط زهرا وثوقی
مارس 9, 2024
صفحه اصلی اخبار

اظهارات عجیب بیژن زنگنه/ آیا جهان دیگر پالایشگاه نمی‌سازد؟

وزیر سابق نفت به تازگی عنوان داشت در ۵۰ سال اخیر هیچ کشوری در حوزه پالایشی و پتروشیمی سرمایه‌گذاری نکرده زیرا توجیه اقتصادی کم است اما واقعا در دنیا چنین اتفاقی رخ داده است؟

به گزارش ایسنا، پالایشگاه سازی یک کار کثیف است؛ این استدلالی بود که زنگنه وزیر نفت در دولت روحانی در پاسخ به کم کاری در این حوزه بیان کرده بود، هرچند آن زمان هم کارشناسان نسبت به ضرورت ساخت پالایشگاه هشدار داده بودند اما بیژن زنگنه وزیر سابق نفت اخیرا با تکرار همان ادبیات در نهمین کنگره راهبردی نفت و نیرو  گفته است که: «بنده هیچ دلیل اقتصادی و فنی قابل قبول برای الزام ساخت پالایشگاه برای جلوگیری از صادرات نفت خام درنیافته ام، در ۵۰ سال اخیر هیچ کشوری در حوزه پالایشی و پتروشیمی سرمایه گذاری نکرده زیرا توجیه اقتصادی کم است». برخی از رسانه ها با پوشش گسترده سخنان زنگنه تیتر زدند که  «سخنان تکان‌دهنده زنگنه» اما واقعا در دنیا چنین اتفاقی افتاده است و دیگر کسی بر روی پالایشگاه سرمایه گذاری نمی‌کند؟

نفت، همچنان اصلی‌ترین کالای جهان است

با وجود گرایش رو به رشد به سوی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، نفت، همچنان اصلی‌ترین کالای جهان است که اقتصادها بر اساس قیمت آن، شکوفا شده یا دچار افول می‌شوند. اما نفت بدون پروسه تبدیل به سوخت‌ها و مواد مورد نیاز شامل بنزین، دیزل، سوخت جت و پتروشیمی بی‌فایده است.

منطقه خلیج فارس با داشتن مجموعا ۴۹۷ میلیارد بشکه ذخایر قطعی نفت که تقریبا ۳۴ درصد از ذخایر قطعی برآورد شده نفت جهان را تشکیل می‌دهد، سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در بخش پالایش انجام می‌دهد. سرمایه‌گذاری در بخش پایین دستی منطقه، در درجه اول با هدف تامین تقاضای داخلی فزاینده و تنوع بخشیدن به اقتصاد از خام فروشی نفت، به صادرات محصولات تخصصی‌تر است. در عین حال، این پالایشگاه‌ها جریان‌های تجارت جهانی را تغییر می‌دهند و این منطقه، محصولات پالایش شده بیشتری به‌ خصوص به اروپا صادر می‌کند.

بخش پالایش منطقه طی چند سال گذشته، شاهد رشد فوق‌العاده‌ای بوده که عمدتا ناشی از سرمایه‌گذاری‌های قابل توجه دولت‌ها در دوره قیمت بالای نفت بوده است. مقامات کشورهای تولیدکننده همچنین توسعه بخش پایین دستی را در اولویت قرار داده اند.

در حال حاضر پنج پروژه بزرگ پایین دستی در خاورمیانه در جریان است که عبارتند از پالایشگاه جدید الزور، پالایشگاه‌های راس تنوره و ریاض آرامکو، پروژه انعطاف پذیری نفت ادنوک، برنامه مدرن سازی باپکو (BAPCO) و مجتمع پالایش و پتروشیمی دقم.

۱- پالایشگاه جدید الزور

این پروژه ۱۶ میلیارد دلاری توسط شرکت «صنایع نفت یکپارچه کویت»  (KIPIC) که وابسته به شرکت دولتی کویت پترولیوم است، اجرا شده است. پالایشگاه الزور برای پالایش نفت خام سنگین طراحی شده است و دارای سه واحد تقطیر خام است. این پالایشگاه کلید امیدهای کویت برای پاسخگویی به تقاضای رو به رشد برای برق است. این تاسیسات با ظرفیت ۶۱۵ هزار بشکه در روز که با بودجه‌ای بالغ بر ۱۶ میلیارد دلار در دست توسعه است، ۲۲۵ هزار بشکه در روز نفت کوره کم گوگرد برای تولید برق عرضه می‌کند.  پالایشگاه الزور که یکی از بزرگترین پالایشگاه‌های تک فازی است که تاکنون ساخته شده است و پس از بهره برداری کامل، به دومین پالایشگاه بزرگ عملیاتی در شورای همکاری خلیج فارس تبدیل خواهد شد.

۲- پالایشگاه‌های راس تنوره و ریاض آرامکو

عربستان سعودی در ۱۰ سال گذشته، در سه پالایشگاه جدید چند میلیارد دلاری به ظرفیت ۴۰۰ هزار بشکه در روز، سرمایه‌گذاری کرده است. پالایشگاه جازان که به طور کامل به آرامکوی سعودی تعلق دارد، در حال افزایش فعالیش است و پس از آن جوبیل قرار می‌گیرد که سرمایه‌گذاری مشترک میان توتال انرژی و یانبو است. سرمایه‌گذاری‌های نیمه کاره هم در عربستان سعودی با سرعت ادامه دارد و پروژه‌های سوخت پاک در پالایشگاه‌های راس تانوره و ریاض در دست انجام است. هدف هر دو پروژه، تمرکز بر بهبود کیفیت سوخت است، زیرا این کشور به سمت استاندارد یورو ۵ حرکت می‌کند. عمده محصولات تولید پالایشگاه راس تنوره برای مصارف داخلی به کارخانه فله ظهران، عرضه شده و مابقی صادر می‌شود. این پالایشگاه در سپتامبر سال ۱۹۴۵، با ظرفیت تولید اولیه بیش از ۶۰ هزار بشکه در روز، آغاز به کار کرد.

۳- پروژه انعطاف پذیری نفت ادنوک

پروژه انعطاف پذیری نفت ۳.۵ میلیارد دلاری ادنوک، قابلیت‌های پالایش پالایشگاه ادنوک در رویس را به میزان قابل ملاحظه‌ای بالا خواهد برد. ادنوک در طول تاریخ فعالیت خود، عمدتا گرید نفتی موربان را پالایش کرده که از میادین خشکی در ابوظبی استخراج کرده است. بمحض تکمیل، پروژه انعطاف پذیری نفت، به این شرکت اجازه خواهد داد حداکثر تا ۴۲۰ هزار بشکه در روز گریدهای نفتی سنگین‌تر و ترش‌تر را پالایش کند. این گریدها شامل نفت آپرزاکوم است که از میادین فراساحلی ابوظبی استخراج میشود و همچنین بیش از ۵۰ نوع دیگر که از سراسر دنیا تامین می‌شوند.

این پروژه به فعالیت‌های ادنوک، ارزش قابل ملاحظه‌ای اضافه خواهد کرد. ظرفیت افزوده شده، به این غول انرژی دولتی اجازه می‌دهد رویکرد مقرون به صرفه و بازار محوری برای خوراک منتخب، در پیش بگیرد. همچنین حجم بیشتری از گرید نفتی گران قیمت موربان را برای صادرات، آزاد می‌کند.

۴- برنامه مدرن سازی باپکو (BAPCO)

با مجموع بودجه ۶ میلیارد دلار، برنامه مدرن سازی باپکو، یکی از بزرگترین پروژه‌ها در تاریخ بحرین و بزرگترین سرمایه‌گذاری سرمایه در تاریخ ۹۰ ساله باپکو است. هدف از این پروژه، افزایش ظرفیت پالایش تنها پالایشگاه نفت بحرین به ۳۶۰ هزار بشکه در روز از ظرفیت فعلی ۲۶۷ هزار بشکه در روز از طریق نوسازی تاسیسات فرسوده است.

۵- مجتمع پالایش و پتروشیمی دقم

پالایشگاه دقم با ظرفیت ۲۳۰ هزار بشکه در روز، بودجه کلی هفت میلیارد دلار دارد و بخشی از برنامه‌های دولت عمان برای توسعه منطقه دقم است که در آن، یک بندر و تاسیسات مرتبط با آن، ساخته شده است. حدود ۶۵ درصد از خوراک این پالایشگاه از کویت وارد خواهد شد و ۳۵ درصد دیگر توسط این سلطان نشین، تامین می‌شود. شرکت OQ۸، سرمایه‌گذاری مشترک میان OQ و کویت پترولیوم اینترنشنال است. پس از اتمام ساخت پالایشگاه، ظرفیت پالایش حدود ۲۳۰ هزار بشکه نفت خام در روز را خواهد داشت. دیزل، سوخت جت، نفتا و ال‌پی‌جی، محصولات اصلی آن هستند.  پروژه‌های این پالایشگاه شامل هیدروکرکینگ و واحدهای کوک، بازیابی گوگرد، تولید هیدروژن و واحدهای تصفیه مراکس است.

سرمایه‌گذاری در ظرفیت پالایش نفت جهانی

جدیدترین پالایشگاه در آمریکا، پالایش تگزاس اینترنشنال ترمینالز به ظرفیت ۴۵ هزار بشکه در روز در چنل ویوی تگزاس است که فعالیتش را در فوریه سال ۲۰۲۲ آغاز کرد. با این حال، جدیدترین پالایشگاه با ظرفیت واحد پایین دستی قابل توجه، تاسیسات شرکت مارتون در گری ویل لوئیزیانا است. این تاسیسات در سال ۱۹۷۷ با ظرفیت اولیه ۲۰۰ هزار بشکه در روز ساخته شد و تا اول ژانویه سال ۲۰۲۳، ظرفیت پالایش ۵۹۶ هزار بشکه در روز را داشت. البته پالایشگاه‌های فعلی هم از طریق ارتقا یا ساخت جدید، به ظرفیت پالایش خود اضافه کرده اند.

با این حال، این چین است که بیشترین رشد ظرفیت پالایش نفت را در میان هر منطقه‌ای در جهان دارد. سرمایه‌گذاری چین در افزایش ظرفیت پالایش در سال ۲۰۱۹، به ۲۱ میلیارد دلار رسید. با توجه به این که چین، خانه بزرگترین شرکت نفت و گاز جهان از نظر درآمد است، این موضوع نباید مایه تعجب باشد. سینوپک در سال ۲۰۱۸، حدود ۴۳۲.۵ میلیارد دلار درآمد داشت در حالی که پتروچاینا، که رقیب چینی این شرکت است، با ۳۴۷.۷ میلیارد دلار درآمد، در رتبه سوم قرار گرفت.

ظرفیت پالایشگاه نفت در اروپا و کشورهای مشترک المنافع مستقل در سال ۲۰۲۲، حدود ۲۳.۶ میلیون بشکه در روز بوده است که کاهش اندکی در مقایسه با سال قبل داشت. در طی دوره مورد نظر، ظرفیت بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1402121913612/%D8%A7%D8%B8%D9%87%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%B9%D8%AC%DB%8C%D8%A8-%D8%A8%DB%8C%DA%98%D9%86-%D8%B2%D9%86%DA%AF%D9%86%D9%87-%D8%A2%DB%8C%D8%A7-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%AF%DB%8C%DA%AF%D8%B1-%D9%BE%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%86%D9%85%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D8%AF

زهرا وثوقی

زهرا وثوقی

Next Post

پیشرفت ۹۵ درصدی طرح آبرسانی به تهران از سد تنظیمی امیرکبیر

Recommended.

راه‌اندازی سامانه ثبت درخواست کارت سوخت/ کاهش زمان صدور کارت سوخت به ۱۰ روز

نوامبر 28, 2023

رونمایی از دو کتاب‌ آب‌های نامتعارف و مدیریت شورآبه ناشی از واحدهای نمک‌زدایی

ژانویه 1, 2023

انتقال بیش از ۴۷ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده‌های نفتی

ژانویه 1, 2025

جمعیت تحت پوشش شبکه فاضلاب تا پایان امسال، به ۸۰ درصد می‌رسد

دسامبر 19, 2023

سردار فدوی: آبرسانی به پنج هزار روستا به همت سپاه کامل شد + فیلم

می 7, 2024

تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی به‌منظور جلوگیری از خروج ارز از کشور

فوریه 5, 2023

امسال برق‌رسانی به صنایع ۱۱ درصد بیشتر از سال گذشته بود

آگوست 23, 2022

برنامه‌ای برای قطع آب نداریم/ احتمال اعمال محدویت

می 8, 2023

سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری برای جبران ناترازی گاز/ وجود ۴۰۰ مخزن نفت و گاز در ایران

آگوست 13, 2023

اتخاذ تدابیر لازم برای ورود تجهیزات دانش‌بنیان به بخش برق کشور

فوریه 3, 2023

ثبت رکوردهای پیاپی مصرف برق بدون خاموشی

جولای 12, 2023

بیش از هفت هزار مگاوات به ظرفیت نیروکاه های کشور افزوده می‌شود

فوریه 13, 2023

تقویت شبکه گاز شرق کشور از راهبردهای وزارت نفت است

ژوئن 22, 2023

اوجی: مشکلی در تأمین بنزین تعطیلات نوروزی نداریم/آمادگی ۴۴۰۰ جایگاه سوخت

مارس 13, 2024

صادرات سالانه ۲۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی ایران

اکتبر 22, 2024

افزایش ۲ میلیون لیتری تولید بنزین در پالایشگاه اصفهان

آگوست 16, 2023

برق امیدها و رویاها

ژوئن 7, 2022

افزایش ۵۰ درصدی مصرف بنزین طی ۵ سال/لزوم تشکیل معاونت انرژی

دسامبر 11, 2024

عدم سرمایه‌گذاری در سال‌های گذشته عامل چالش‌های صنعت آب و برق است

ژوئن 22, 2022

عملیات اجرایی اکتشافات تکمیلی در مجتمع معدنی صنعتی اورانیوم دیلک‌وردی آغاز شد

اکتبر 23, 2023

کاهش ۵۰ درصدی مصرف گاز با تعویض بخاری‌های قدیمی

ژانویه 15, 2025

خط لوله نفت خام ترش سبزآب – ری در آستانه بهره‌برداری قرار گرفت

ژانویه 25, 2025

تثبیت ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه‌ای پالایشگاه آبادان با سرمایه‌گذاری ۱.۱ میلیارد دلاری

مارس 16, 2023

اوجی: چهار میدان نفت و گاز در ۲ سال اخیر کشف شد

اکتبر 13, 2023

تجمعی دیگر در کرمان و چرایی انسداد کارت‌های سوخت برخی رانندگان

نوامبر 30, 2024

مصرف گاز ایران معادل ۵.۵ میلیون بشکه نفت خام است

نوامبر 5, 2023

استاندار تهران: دستگاه‌های اجرایی مدیریت صحیح انرژی را جدی بگیرند

آوریل 21, 2024

ایران جزو ۱۲ کشور دارای راندمان بالای نیروگاهی در جهان

دسامبر 2, 2024

نقش رسانه‌ها در آگاه‌سازی جامعه برای مدیریت مصرف تاثیرگذار است

آگوست 7, 2023

پیش ثبت‌نام بیست‌وهفتمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت یکشنبه آغاز می‌شود

فوریه 23, 2023

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.