بطوریکه آمار نشان می دهد از مجموع نیروگاههای هسته ای نصب شده جهت تأمین برق در جهان به ترتیب 35 درصد به اروپای غربی، 33 درصد به امریکای شمالی، 5/16 درصد به خاور دور، 13 درصد به اروپای شرقی و نهایتاً فقط 74% به آسیای میانه اختصاص دارد. آنگونه که آمارها نشان می دهد تنها ۴ استان کشور در روز پایانی دی مطابق الگوی مصرف گاز سوزانده اند و در مابقی استان ها میزان مصرف بیشتر از حد استاندارد بوده است. عملکرد مصارف گاز در صنایع فولاد نشان میدهد این صنایع سهم بیشتری از رشد تولید گاز سبک را در مقایسه با دیگر صنایع عمده به خود اختصاص دادهاند و گاز طبیعی نقش مؤثری در رشد این صنایع داشته است. براساس عملکرد تولید فولاد در سال ۱۳۹۸، برای تولید هر تن شمش فولاد در کورههای قوس الکتریکی، القایی و کوره بلند به ترتیب ۴۲۵، ۲۲۰ و ۲۷ مترمکعب گاز طبیعی و ۱۱۳۵، ۸۲۵ و ۵۳۵ کیلووات ساعت برق در طول زنجیره ارزش مصرف شده است. زمانبندی مناسب تولید این دو محصول و ذخیره آن در انبارها برای جلوگیری از وقفه در زنجیره تولید و تنظیم بازار میتواند تأثیر منفی محدودیتهای تأمین انرژی ناشی از اوج مصارف گاز و برق را در صنعت فولاد کاهش دهد.
بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی شرکت ملی گاز ایران، هماکنون مجموع ظرفیت تولید گاز در ایران 930 میلیون مترمکعب در روز بوده که از این مقدار 830 میلیون مترمکعب (معادل پنج میلیون بشکه نفت خام)، گاز متان است که به شبکه خطوط لوله گاز طبیعی تزریق میشود. در این صورت مواد مغذی و آب تنها زمانی به محصولات میرسند که به آنها نیاز دارند. ۱۰. حتما صرفه جویی در مصرف آب را به فرزندان خود آموزش دهید. اما گیلان از دیگر رکوردداران مصرف در روزهای گذشته بوده که ۸۷.۵ درصدی بیشتر از مقدار مجاز گاز مصرف کرده اند. بخش قابل توجهی از این افزایش تولید، حاصل کشت متراکم (استفاده از زمین کمتر برای تولید بیشتر) که نیازمند آبیاری است، خواهند بود. تولید شمش فولاد به روش کوره بلند محدود به شرکت ذوب آهن اصفهان است. شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان بهدلیل تولید فولاد در کورههای قوس الکتریکی، انرژی بیشتری نسبت به شرکت ذوب آهن اصفهان مصرف میکنند. مدل دیگر هیتر های انرژی هیتر تابشی است که علاوه بر تولید گرما موجب روشنایی محیط نیز می شود، انجام فرایند احتراق در هیتر های تابشی منجر به بالا رفتن دمای داخل لوله های فولادی آن شده و حرارت تولید شده از سطح لوله ساطع می شود.
جالب است که بدانید پایتخت نشین ها ۵۱ درصد بیشتر سرانه اقیلمی مجاز مصرف کردند. عسگری با اشاره به سرانه بالای مصرف در ایران، می گوید در حال حاضر ۸۰ درصد تولید در بخش خانگی مصرف می شود که رقم بالایی است. بیشترین مقدار گاز مصرفشده (بیش از ۷۵ درصد) در فرآیند تولید آهن اسفنجی بوده است. منابعی به رویترز گفتهاند که چین در نظر دارد که حوالی سالنو این کشور بین ۳۱ ژانویه تا ششم فوریه بخشی از ذخایرش را در اقدامی هماهنگ با ایالاتمتحده و چند کشور مصرفکننده دیگر آزاد کند تا قیمتها کاهش یابند. با توجه به این که قرارداد واردات گاز ایران از ترکمنستان نیز منقضی شده و تلاشی برای تمدید آن نشده است، انتظار میرود در سال جاری نیز همچون سال گذشته پدیدههایی همچون قطعی گاز، قطعی برق یا حتی آلودگی هوا ناشی از سوزاندن مازوت در نیروگاهها تشدید شود. پس از قطعیهای گسترده قابل انتظار آب و برق در تابستان پیش رو، پیشبینی میشود در زمستان 1400 به مانند زمستان سال گذشته سراسر ایران با قطعی گاز و سوزاندن مازوت بجای آن در نیروگاههای تولید برق مواجه شود. مصرف ویژه انرژی اولیه برای تولید فولاد در کورههای قوس الکتریکی فعال در کشور تقریباً چهار برابر فرآیند کوره بلند است.
فرآورده های نفتی توسط بسیاری از شرکت های شیمیایی به عنوان مواد اولیه استفاده می شود. «کشورهای غربی از لحاظ منابع نفتی دچار مشکل شدهاند و روزبهروز مشکل آنها بیشتر خواهد شد. این در حالی است که ایران در شرایط تحریمی حتی نمیتواند از منابع درآمدی خود استفاده کند. حالا نیروگاه ها ناچارند که از سوخت مایع استفاده کنند. در چنین حالتی دیگر نیازی به قطع گاز صنایع و نیروگاه نیست. مصرف بالای گاز در بخش خانگی و تجاری حالا سوخت رسانی به نیروگاه و صنایع را با چالش مواجه کرده است. بهطور میانگین روزانه 615 میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی و تجاری مصرف میشود. حدود 90 تا 100 میلیون مترمکعب گاز نیز روزانه در نیروگاهها مصرف میشود. این در حالی است که عسگری می گوید که خیلی راحت می توان با کمی مدیریت مصرف گاز در کشور را تا ۳۰ درصد یعنی حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعب کاهش داد.