• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

برق نیمی‌ از خانه‌ها خورشیدی می‌شود

سحر بابایی توسط سحر بابایی
آوریل 14, 2024
صفحه اصلی اخبار

برق نیمی‌ از خانه‌ها خورشیدی می‌شود

آنطور که مسوولان اعلام کرده‌اند، ایران در تلاش است در یک برنامه میان‌مدت نیمی از مصرف برق بخش خانگی کشور را از طریق انرژی خورشیدی تامین و از این طریق سالانه ۱۸ میلیارد متر مکعب در مصرف گاز طبیعی در کشور صرفه جویی کند.

به‌گزارش ایسنا، در سال گذشته میلادی سرمایه‌گذاری نیروگاه‌های دنیا در حوزه تجدیدپذیرها ۸۳ درصد بوده در حالیکه در ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته ۸۰ درصد تولید در بخش نیروگاه‌های با سوخت فسیلی بوده است، بنابراین می‌توان مشاهده کرد که نیروگاه‌های تجدیدپذیر که در حال حاضر ارزان ترین برق تولیدی را در اختیار دارند، با سرعت زیادی در حال توسعه هستند.

توسعه نیروگاه‌های بزرگ در سطح دنیا اتفاق افتاده و از جمله آن می توان به نیروگاه ۲۷۰۰ مگاواتی در هند و ۲۰۰۰ مگاواتی در ابوظبی اشاره کرد، بنابراین باید نیروگاه‌های تجدیدپذیر توسعه پیدا کنند. همچنین لازم است پایداری شبکه برق در کشور را با کمک نیروگاه‌های بزرگ ایجاد کنیم، آنطور که محمود کمانی – معاون وزیر نیرو اعلام کرده قیمت‌های تولید انرژی تجدیدپذیر به شدت رو به کاهش است. تا پیش از این هزینه نصب هر کیلووات انرژی تجدیدپذیر ۴۰۰۰ دلار بوده که هم اینک به ۵۰۰ دلار رسیده و قیمت تجهیزات ساخت این نیروگاه‌ها رو به کاهش است.

وی با اشاره به انواع مدل‌های سرمایه گذاری در حوزه تجدیدپذیرها در کشور اظهار کرد: استفاده از ظرفیت‌های ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید از جمله موارد کمک به سرمایه‌گذاران برای تولید انرژی‌های تجدیدپذیر است که می‌توان به مناقصه برگزار شده سرمایه‌گذاری در احداث و بهره‌برداری ۴۵۰۰ مگاوات توسط ساتبا اشاره کرد. همچنین با راه‌اندازی تابلوی برق سبز تجدیدپذیر که در منطقه غرب آسیا برای اولین بار اتفاق افتاده است، گامی دیگر در راستای توسعه تجدیدپذیرها توسط ساتبا برداشته شده است.

مجموع ظرفیت در حال برنامه‌ریزی برای توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر ۳۰ هزار مگاوات است، حدود ۱۱۶۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر با ساختگاه های مشخص در حال احداث است که قرار شده ظرف دو سال به سرانجام برسد. شرکت‌ها و صنایع بزرگی نسبت به اخذ پروانه برای احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر اقدام کرده‌اند که از جمله آنها می‌توان به فولاد مبارکه با سرمایه گذاری ۶۰۰ مگاوات و صنایع مس ۱۰۰۰مگاوات سرمایه گذاری اشاره کرد تا بخش عظیمی از ناترازی برق، حل و برق پاک تولید شود.

عزم دولت سیزدهم در حالی است که کل ظرفیت منصوبه انرژی‌های تجدیدپذیر از سال ۱۳۷۲ تا سال ۱۴۰۰ معادل ۸۵۸.۵ مگاوات بوده و از آغاز دولت سیزدهم تاکنون ۲۲۵ مگاوات به این ظرفیت اضافه شده، ۷۹ درصد کل ظرفیت منصوبه انرژی‌های تجدیدپذیر مربوط به قبل از دولت سیزدهم بوده و ۲۱ درصد بعد از این دولت افزوده شده، استفاده از ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، ماده ۱۶ قانون جهش دانش‌بنیان و مصوبه‌های شورای اقتصاد و روش خرید تضمینی برق از عوامل اثربخش در توسعه تجدیدپذیرهاست.

در این بین متوسط مصرف سالیانه مشترکان خانگی در سال ۱۴۰۱ در کل کشور برابر با ۳۱۰۶ کیلووات‌ساعت بود که تنها ۸ استان فارس، کرمان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان و بوشهر از متوسط ذکر شده مصرف بیشتری داشته‌اند و غالب استان‌های کشور (۲۳ استان) از این متوسط، برق کمتری مصرف کردند.

 تعداد مشترکان بخش خانگی در انتهای سال ۱۴۰۲ به بیش از ۳۲ میلیون مشترک رسید و طی پنج سال آینده نیز این رقم به حدود ۳۶ میلیون مشترک خواهد رسید. یکی از راه‌های تأمین برق مورد نیاز مشترکان خانگی، استفاده از پنل خورشیدی است. یک پنل خورشیدی با ظرفیت یک کیلووات در اغلب نقاط جغرافیایی ایران سالانه می‌تواند ۱۵۰۰ کیلوات‌ساعت و به مدت ۲۰ سال، برق تولید کند.

این میزان برق به طور متوسط برابر با نیمی از برق مصرفی مشترکان خانگی در کشور است، در صورت تخصیص یک کیلوات پنل خورشیدی به ۳۶ میلیون مشترک خانگی در کشور، ظرفیت این نوع نیروگاه‌ها به ۳۶۰۰۰ مگاوات می‌رسد، با این روش می‌توان حداقل ۵۴ میلیارد کیلووات‌ساعت برق در سال تولید کرد.

این طرح در یک بازه زمانی میان‌مدت به ۱۴.۴ میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد که برای تحقق این میزان اعتبار می‌توان از منابع حاصل از سوخت صرفه‌جویی شده در اثر تولید برق توسط نیروگاه‌های خورشیدی استفاده کرد. منابع حاصل از سوخت صرفه‌جویی شده در اثر تولید برق توسط نیروگاه‌های خورشیدی حتی اگر تماماً با نرخ گاز طبیعی هم در نظر گرفته شود (مثلاً ۲۰ سنت به ازای مترمکعب) و از بهای بالاتر سوخت مایع نیروگاه‌ها در فصل سرد سال نسبت به گاز طبیعی چشم‌پوشی شود، سالانه معادل ۳.۶ میلیارد دلار خواهد بود که می‌تواند سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی خانگی را ظرف ۴ سال پوشش دهد.

دولت می‌تواند به اتکای این روش تأمین مالی نسبت به واگذاری تدریجی پنل خورشیدی به کلیه مشترکان برق (به میزان یک کیلووات به ازای هر مشترک) به صورت رایگان و یا با دریافت حداکثر ۲۰ درصد هزینه آن، اقدام کرده و در قبال این اقدام، مشترک مکلف شود نسبت به حفظ و نگهداری پنل خورشیدی در طی عمر مفید آن (حداقل ۲۰ سال) و تولید برق اقدام و از برق تولیدی پنل خورشیدی برای تأمین بخشی از برق مورد نیاز خود استفاده کند.

در صورتی که در انتهای هر سال، میزان برق تولیدی پنل خورشیدی نسبت به کل مصرف برق مشترک خانگی در آن سال بیشتر باشد، برق تولیدی مازاد در اولین صورت‌حساب برق مشترک در سال بعد با نرخ روز تابلوی سبز بورس انرژی، تسویه و در صورتی که برق تولیدی از حد متعارف تولید پنل خورشیدی با توجه به عمر باقیمانده آن کمتر باشد با همان نرخ در اولین صورت‌حساب برق مشترک در سال بعد با او تسویه شود.

همچنین در صورتی که در ساخت‌وسازهای جدید، سازندگان بر اساس الزام قانونی، مکلف شوند که برای هر واحد مسکونی به میزان یک کیلووات نیروگاه خورشیدی در محل ساخت مسکن احداث کنند، سالانه به طور متوسط ۷۰۰ مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی اضافه خواهد شد.

بخش صنعت که خواهان عدم محدودیت برق در دوره گرم سال است نیز می‌تواند در راستای عمل به تکالیف ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان به جای احداث نیروگاه‌های خورشیدی بزرگ که اتصال آن به شبکه، مستلزم تقویت شبکه انتقال برق است نسبت به احداث یک کیلووات پنل خورشیدی برای هر مشترک خانگی اقدام کند و به ازای این اقدام به میزان مشابه از برنامه‌های مدیریت مصرف برق، مستثنی شود.

علاوه بر روش‌های مورد اشاره، کارخانجات سازنده پنل خورشیدی در کشور نیز می‌توانند نسبت به واگذاری یک کیلووات پنل خورشیدی به مشترکان خانگی برق داوطلب در قالب فراخوان و فروش درازمدت اقساطی (مثلاً ظرف مدت ۵ سال) اقدام کنند و خریداران پنل خورشیدی نیز می‌توانند از محل فروش برق تولیدی به شبکه بر اساس تعرفه‌های مصوب، اقساط خود را ظرف مدت ۵ سال پرداخت کرده و برای عمر باقیمانده پنل خورشیدی (مثلاً ۱۵ سال) از درآمد فروش برق بهره‌مند شوند.

صرفه‌جویی سالانه ۱۸ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی یا معادل آن سوخت مایع در نیروگاه‌های حرارتی، توسعه ظرفیت کارخانجات داخلی تولید پنل خورشیدی، افزایش پایداری شبکه برق سراسری و رفع ناترازی، افزایش امنیت انرژی، رفع ناترازی تولید و مصرف در فاصله زمانی کمتر، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و حفظ محیط زیست با کاهش سوخت‌هایی مانند مازوت، افزایش راندمان انرژی ازجمله موضوعات مهمی است که صنعت برف را به سمت استفاده بیشتر از انرژی‌های تجدیدپذیر سوق می‌دهد.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1403012613717/%D8%A8%D8%B1%D9%82-%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%B4%DB%8C%D8%AF%DB%8C-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D8%AF

سحر بابایی

سحر بابایی

Next Post

دلایل تعیین ١٥ خرداد به عنوان نقطه شروع تغییر ساعات کاری

Recommended.

پیشنهاد عضو کمیسیون جهش و رونق تولید برای حرکت به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر

ژانویه 14, 2025

بازارسازی منطقه‌ای برای نفت ایران با پالایشگاه‌های فراسرزمینی

اکتبر 13, 2022

اتصال جزیره کیش به شبکه پایدار گاز سراسری

آگوست 22, 2022

معاون مرکز جهاد آبرسانی وزارت نیرو: سند محرومیت‌زدایی آب کشور تدوین شد

می 24, 2023

قرارداد تردد شناورهای مسیر جزیره خارک منعقد شد

می 4, 2023

مردم خوزستان نباید به تنهایی هزینه استخراج نفت را به دوش بکشند

ژانویه 11, 2025

روند افزایشی قیمت نفت سرعت گرفت

جولای 25, 2023

طاهری: پویش «۲ درجه کمتر» فرهنگ صرفه‌جویی را در جامعه نهادینه می‌کند

دسامبر 28, 2024

تعرفه آبان‌ماه خرید برق تجدیدپذیر برای صنایع و دستگاه‌های اجرایی اعلام شد

نوامبر 3, 2024

اغلب مشترکان برق خانگی قبضی کمتر از ۵۰ هزار تومان پرداخت می‌کنند

نوامبر 25, 2024

خاموشی‌ها در استان بوشهر به ۱۷۰ دقیقه کاهش یافت

می 29, 2023

بهره‌برداری مشترک سد "قیزقلعه سی" تا دو ماه آینده آغاز می‌شود

نوامبر 30, 2023

سنگدوینی: کاهش ۲ درجه‌ای دمای محیط معادل تولید روزانه ۲ فاز میدان گازی پارس جنوبی است

دسامبر 14, 2024

انتشار دود زرد از پالایشگاه آبادان به دلیل قطع برق

مارس 29, 2023

تحقق گام نخست بسته آبرسانی دولت در کرمان با حضور آیت الله رییسی

ژوئن 29, 2023

پروژه فاضلاب در منطقه لشکرآباد ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد

ژانویه 31, 2025

توقف اتلاف زمان و شروع نفت

ژوئن 7, 2022

کاهش ۱۲درصدی ورود آب به سدها/ فقط ۱۸ درصد سدهای تهران آب دارد

اکتبر 30, 2022

مصرف گاز – آیا این یک کلاهبرداری است؟

ژوئن 7, 2022

نیروگاه بندرعباس با تولید هزار مگاوات انرژی در ساعت آماده ورود به پیک تابستان است

ژانویه 27, 2025

مجموع معاملات خارج از بازار برق به ۳۲.۵ میلیارد کیلووات‌ساعت رسید

دسامبر 5, 2023

معاون رئیس‌جمهور: بنزین و آرد گران نمی‌شود

می 22, 2023

لپ تاپ از ایران بخریم یا کانادا

جولای 30, 2022
تثبیت صادرات نفت ایران بالای یک میلیون بشکه در روز

تثبیت صادرات نفت ایران بالای یک میلیون بشکه در روز

ژوئن 7, 2022

برنامه ریزی برای توسعه میدان نفتی اروندکنار آغاز شد/ غرب کارون نقطه قوت صنعت نفت

می 7, 2023

بازار گاز اروپا نفس راحت کشید

اکتبر 28, 2024

پرداخت سه میلیارد تومان جایزه خوش مصرفی به مشترکان آب در پایتخت

فوریه 17, 2024

آمادگی بانک‌ها و شرکت‌ها برای سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری در میادین نفتی کشور

جولای 7, 2022

وزیر نفت خبر داد: بهره‌برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی با حضور رئیس‌جمهور به زودی

ژوئن 28, 2023

روند افزایشی میزان تبخیر آب در حوضه‌های آبریز شمال شرق و جنوب غرب

ژوئن 30, 2022

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.