• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

تکمیل سد باغان، آبی بر آتش تشنگی “جم”

بیژن نامدار زنگنه توسط بیژن نامدار زنگنه
ژوئن 26, 2022
صفحه اصلی اخبار

[ad_1]

به گزارش خبرنگار مجله خبری انرژی و نفت، شهرستان جم در فاصله ۲۶۵ کیلومتری جنوب شرق بندر بوشهر قرار گرفته و در مقایسه با بیشتر مناطق این استان آب و هوایی معتدل دارد زیرا ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۶۴۱ متر است و به دلیل وجود کوه‌هایی در اطراف آن آلودگی‌های ناشی از صنعت این شهرستان از دیگر مناطق جنوب  استان کمتر است.

شهرستان جم دارای سه شهر جم ، ریز و انارستان و پنج دهستان است و به دلیل میزبانی از پالایشگاه گاز فجر جم و همسایگی با شهرستان عسلویه و حضور خانواده کارکنان بخش‌های مختلف صنعتی شاغل در پارس جنوبی در این شهرستان، از تراکم جمعیتی قابل توجهی برخوردار است.

شهرستان خوش آب و هوای جم سهمی از خط لوله آب محرم و کوثر ( ۲ خط لوله اصلی انتقال آب از استان های فارس و کهگیلویه و بویر احمد به استان بوشهر ) ندارد و آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت این منطقه از سفره‌های زیر زمینی تامین می شود اما کاهش بارش‌ها وخشکسالی‌های پی در پی سال‌های اخیر و بهره‌برداری های بی رویه منجر به پایین آمدن سطح سفره‌های زیرزمینی و تبدیل دشت‌های آبی جم و ریز به ممنوعه بحرانی شده است به نحوی که امروز آب مهمترین مساله کشاورزی، صنعت و نیاز آشامیدنی این شهرستان به شمار می‌رود.

جم سرسبز تحت تاثیر خشکسالی

جم که به دلیل آب و هوای معتدل و خنک زمانی نگین سبز و قطب تولید مرکبات در استان بوشهر و از کشاورزی پررونقی برخوردار بود، بطوریکه هم اکنون نیز در این شهرستان یکهزار و ۴۱۲ هکتار مرکبات شامل یکهزار و ۱۶۷هکتار لیموترش، ۱۱۰ هکتار پرتقال، ۷۰ هکتار نارنگی و ۳۰ هکتار لیمو شیرین و در سطح‌های محدودی نیز انار، نارنج، زیتون و انجیر، ۳۰۰ هکتار گوجه فرنگی و یکهزار و ۲۵۴ هکتار نخیلات وجود دارد.

سد باغان آبی بر آتش تشنگی "جم"  و رونق کشاورزی دشتی

بیشتر باغداری شهرستان جم در دشت‌های جم و ریز است که به دلیل حفر چاه‌های مجاز و غیر مجاز، بُخل آسمان و ضعف سفره‌های زیرزمینی، هم کشاورزی این منطقه تحت تاثیر قرار گرفته و هم ضربه بزرگی به این دشت خورده است.

به نحوی که به گفته رئیس اداره جهاد کشاورزی جم هر درخت لیمو ترش مثمر در سال‌های میانی عمر خود حدود ۲۰۰ کیلو لیمو تولید می‌کرد اما امروز به دلیل کاهش سفره‌های زیرزمینی و کیفیت آب این میزان به حدود ۱۵۰ کیلو کاهش یافته و این تولید کاهشی دامن گندم را نیز گرفته است.

خشکسالی‌های متوالی و برداشت‌های بی رویه از سفره های زیرزمینی  شهرستان جم را با مشکلات زیادی در بخش تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی روبرو کرده است، به همین دلیل مسئولان در چاره اندایشی برای حل این تنگناها، کاهش پیامدهای منفی و بازگشت رمق و حیات به  سفره‌های زیرزمینی احداث سد “باغان”  روی رودخانه باغان را در دستور کار خود قرار دادند.

بهره‌برداری سد باغان راهکار نجات کشاورزی جم و دشتی

رودخانه باغان با ۲۴ میلیون مترمکعب آورد تنها رودخانه آب شیرین استان بوشهر است که قابلیت آشامیدن دارد این رودخانه بعد از عبور از روستای باغان وارد رود مُوند می‌شود و با گذر از گنبد نمکی، شور شده و قابلیت استفاده خود را از دست می‌دهد.

به همین دلیل برای استفاده از این آب مطالعات سد باغان با هدف تامین آب کشاورزی از سال ۱۳۷۵ از سوی شرکت آب منطقه ای فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد شروع شد اما بعد از جدا شدن شرکت آب منطقه ای بوشهر از فارس مطالعات اجرای این سد به صورت بومی تر ادامه یافت.

بالاخره عملیات اجرایی زیرساخت سد باغان از سال ۹۳ و شروع ساخت بدنه سد از سال ۹۹ آغاز شد؛ این سد از نوع بتنی غلتکی با ارتفاع ۵۶ متر و طول تاج ۳۱۰ متر، عرض تاج هشت و عرض پی ۵۴ متر است و ۳۲ میلیون مترمکعب ظرفیت دارد، حجم آب تنظیمی آن ۱۶ میلیون مترمکعب است و برای تامین آب آشامیدنی، صنعت، کشاورزی و حقابه زیست محیطی، ارتفاع سیستم انحراف آب این سد شامل فرازبند، گالری انحراف آب و دایک جانبی به ۳۰ متر می‌رسد.

سد باغان آبی بر آتش تشنگی "جم"  و رونق کشاورزی دشتی

سد باغان یکی از مهم‌ترین طرح‌های توسعه منابع آب در جنوب استان بوشهر است که آب را در اختیار بخش شرب، صنعت و کشاورزی منطقه قرار می‌دهد اینها بخشی از سخنان مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان بوشهر است.

علی محمدی معتقد است با توجه به آورد مناسب رودخانه باغان در فصل سیلاب، این سد می‌تواند ضمن کنترل روان‌آب‌های فصلی و کاهش خسارت‌های ناشی از آن، آبی پایدار را به بهره‌برداران برساند.

او ادامه می‌دهد: بیشتر کشت منطقه گوجه فرنگی خارج از فصل (زمستان و پاییز) است و این محصول از نظر ارزش اقتصادی و رونق بازار مقرون به صرفه است احداث و بهره برداری از پروژه‌ آبی در دست اجرا نقشی مهم در تقویت منابع زیرزمینی دارد.

به گفته محمدی با بهره برداری از سد باغان امکان تخصیص آب این سد برای ۷۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی پایین دست واقع در شهرستان دشتی فراهم می‌شود.

“باغان” قرار است گره از چالش آب کشاورزی، صنعت و نیاز آشامیدنی ۲ شهرستان دشتی و جم بگشاید؛ به گفته مسئولان سهم آب کشاورزی از این سد حدود پنج میلیون مترمکعب، آشامیدنی ۲.۱ میلیون متر مکعب و صنعت ۶ میلیون مترمکعب در سال است.

اتمام سد باغان به همکاری بین بخشی نیاز دارد

چنانکه گفته شد تامین آب کشاورزی، شرب و صنعت منطقه جنوب استان بوشهر بیشتر از طریق چاه و با اتکا به منابع آب زیرزمینی است و با پایین رفتن سطح آب زیرزمینی، مشکلات زیادی از جمله ممنوعه و ممنوعه بحرانی شدن دشت‌ها، کاهش حجم آبدهی چاه‌ها و افت کیفی منابع آب را به همراه داشته است.

در کنار خشکسالی‌های پیاپی، آنچه بیش از همه به کشاورزی منطقه جم آسیب رسانده کاهش سطح کیفی سفره‌های آب زیرزمینی و افزایش سطح املاح معدنی است که راندمان محصولات را کاهش داده است.

آنطور که مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جم می‌گوید: امروز بخش صنعت با حفر چاه‌های عمیق در جم، بخش زیادی از آب این شهرستان را نصیب خود کرده است، وجود این چاه‌ها ضربه غیر قابل جبرانی به سفره‌های زیر زمینی وارد کرده و موجب نارضایتی کشاورزان منطقه شده اما تنها پاسخ در مقابل اعتراض به این مساله، این است که جم منطقه ای صنعتی است و آب سفره ها به این بخش تعلق دارد.

سد باغان آبی بر آتش تشنگی "جم"  و رونق کشاورزی دشتی

 رضا رونما می افزاید: با توجه به شرایط خشکسالی و محدودیت‌های آب کشاورزی تلاش می‌شود از سد باغان حقابه کشاورزی نیز تخصیص شود تا باغ‌های این شهرستان جان دوباره ای بگیرند.

اما آنطور که رونما نیز به آن اشاره کرد، از سوی دیگر پلمب شدن چاه‌های آب در بخش آشامیدنی و صنعت که به دنبال بهره برداری از سد باغان اتفاق می‌افتد، کمک بزرگی هم به کشاورزی این منطقه می‌کند.

براساس برنامه ریزی انجام شده ۶ میلیون مترمکعب از آب سد باغان به صنعت اختصاص دارد و به این صورت تمام چاه‌هایی که صنعت برای تامین آب حفر کرده از میان برداشته و این کمک بزرگی است که این سد به صنعت می کند.

به گفته مدیرعامل شرکت پالایشگاه گاز فجر جم همه دستگاه‌های متولی باید هم سو با هم برای پایان بخشیدن به پروژه سد باغان تلاش کنند چرا که این منطقه با بحران آب روبرو است و دشت های تامین کننده آب صنعت به شدت با کمبود آب روبرو هستند به همین علت استان بوشهر می بایست بهره برداری از سد باغان را در اولویت خود قرار دهد.

به اعتقاد سید محمد مهدی هاشمی امروز وضعیت آب منطقه بحرانی است و نباید فرصت آبگیری سد باغان در زمستان امسال از دست برود.

او می گوید: با وجود مشارکت این پالایشگاه در احداث خط انتقال آب سد باغان اما این پروژه همچنان در بخش خط انتقال و برق دچار مشکل است که چنانچه مسئولان استان بوشهر و شرکت آب منطقه ای آب این استان همت کنند می توان انتظار داشت زمستان سال جاری شاهد آبگیری این سد باشیم.

با توجه به اینکه در سال‌های اخیر احداث سد هزینه زیادی در بر داشت و اعتبارات عمرانی کفاف ساخت آنها را نمی‌دهد به همین دلیل در آن سال‌ها ۳۰ تا ۴۰ طرح اولویت دار از سوی وزارت نیرو برای فاینانس معرفی شد که در نهایت از این شمار پنج طرح انتخاب و از این مجموع نیز تنها ۲ سد باغان و دشت پلنگ در استان بوشهر به مرحله فاینانس خارجی رسیدند.

پروژه سد باغان امروز دارای خط اعتباری فاینانس چین به مبلغ ۳۳۳ میلیون یوآن است که از سال ۱۳۹۹ با وجود همه تحریم‌های اقتصادی و شرایط سخت جابه جایی پول اجرایی شد اینها بخشی از سخنان معاون طرح و توسعه شرکت سهامی آب منطقه‌ای استان بوشهر است.

سد باغان آبی بر آتش تشنگی "جم"  و رونق کشاورزی دشتی

آنطوری که جمشید تویل معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای استان بوشهر می‎‌گوید: تاکنون ۲۱۵ میلیون یوآن از محل فاینانس برای پروژه سد باغان پرداخت شده و از ۱۵ درصد سهم کارفرما نیز تاکنون ۷.۵ درصد پرداخت و ۷.۵ درصد اقی مانده که باید امسال پرداخت شود.

به گفته تویل هدف از تاسیس سد باغان تامین آب آشامیدنی، بهبود وضعیت زمین‌های کشاورزی به مساحت ۷۰۰ هکتار، تامین حقابه زیست محیطی و کنترل سیلاب‌های فصلی است.

تویل با بیان اینکه احداث این سد علاوه بر جم شهرستان‌ دشتی را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌گوید: با بهره‌برداری و آبگیری این سد شهرستان جم از تنش آبی خارج و زمین‌های کشاورزی دشتی نیز احیا می شوند.

او در باره پیشرفت فیزیکی سد باغان به خبرنگار مجله خبری انرژی و نفت می گوید: در زمان حاضر بدنه سد باغان ۹۲ درصد پیشرفت و در کل این پروژه که شامل سرریز، حوضچه آرامش، راه‌های دسترسی، ساختمان‌های بهره برداری ، ابزار دقیق و بیومکانیکال آن ۷۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

بهره‌برداری از خط انتقال آب سد باغان نیازمند اعتبار

در کنار عملیات اجرایی سد باغان اجرای پروژه خط انتقال آب این سد که افزون بر تامین آب پالایشگاه گاز فجر جم آب شهرهای انارستان، ریز و روستاهای تابعه این شهرها را نیز تامین می کند از مهمترین پروژه های در دست اجرا است.

 آخرین وضعیت اجرای پروژه خط انتقال آب سد باغان به جم را از مجری طرح آن جویا شدیم،  سید مرتضی راد در این باره می گوید: شرکت پالایشگاه گاز فجر جم از صفر تاصد این پروژه را برعهده دارد و تاکنون ۱۵۸ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای آن پرداخت کرده است.

سد باغان آبی بر آتش تشنگی "جم"  و رونق کشاورزی دشتی

به گفته او طول مسیر مستقیم خط انتقال آب سد باغان حدود ۲۷ کیلومتر و ۸۰۰ متر است اما طول لوله گذاری ۲۸.۵ کیلومتر است در این مسیر لوله های فولادی به قطر ۶۰۰ در ۴۵۰ میلی متر با ۲مخزن پنج و یکهزار مترمکعبی و ۲ ایستگاه پمپاژ نصب شده است.

آنطوری که مجری طرح سد باغان اعلام می کند: پیشرفت فیزیکی پروژه خط انتقال آبرسانی سد باغان ۸۱ درصد است و برای تکمیل این خط  حدود ۲۱۰ تا ۲۱۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز است که  براساس رایزنی های انجام شده با پالایشگاه گاز فجر جم قرار است مابقی اعتبار مورد نیاز این پروژه نیز تامین شود.

او ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه کارهای باقیمانده خط انتقال آبرسانی سد باغان خرید و نصب تجهیزات از جمله خرید دیزل ژنراتور، تابلو برق و الکتروموتور است که در صورت تامین اعتبار کارنصب بیش از هفت تا هشت ماه زمان نخواهد برد همچنین همزمان با بهره برداری از بدنه سد عملیات اجرایی خط انتقال نیز انجام و تا پایان سال امکان آبگیری سد به وجود می آید.

به بیان سید محمد احمد پور فرماندار جم محدودیت منابع آبی در این شهرستان باعث شده که برخی مناطق این شهرستان در ۲۴ ساعت کمتر از پنج ساعت آب داشته باشند که این شرایط ایجاب می‌کند با همکاری و هم افزایی مسئولان و صنعت روند بهره برداری و آبگیری سد باغان سرعت داده شود.

احمد پور ادامه می‌دهد: موضوع آب شهرستان جم دغدغه ای است که باید در مسئولیت اجتماعی شرکت‌های صنعتی دیده شود.

مسئولان دشتی برای بهره مندی از آب سد باغان زودتر دست بکار شوند

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد ۷۰۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی پائین دست که ۹۰ درصد آن در شهرستان دشتی است زیر پوشش این سد قرار می گیرد که بهره برداری هر چه بیشتر از آب سد باغان در حوزه کشاورزی شهرستان دشتی نیازمند انجام اقدامات اجرایی از سوی مسئولان این شهرستان دارد.

خبرنگار مجله خبری انرژی و نفت در تماسی تلفنی با علی بحرانی فرماندار دشتی در باره آخرین اقدامات انجام شده در شهرستان دشتی برای بهره مندی هرچه بیشتر از آب سد باغان نیز اینگونه توضیح داد پیگیری ها و رایزنی های لازم در این زمینه در حال انجام است.

یکی از رویکردهای وزارت نیرو  ایجاد تاسیسات گردشگری در محدوده تاسیسات آبی بوده است به همین منظور توافق نامه‌ای میان وزارت نیرو و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز منعقد شده است در همین ارتباط سد باغان با حجم مخزن ۳۲ میلیون مترمکعب و دریاچه‌ای به وسعت بیش از ۹ کیلومتر مربع می‌تواند ظرفیت میزبانی از گردشگران بویژه در فصل‌های سرد سال را داشته باشد.

بهره‌برداری از سد باغان، گامی بلند در توسعه منابع آب جنوب استان است و این سد علاوه بر ذخیره سازی آب‌های سطحی، به منبعی مطمئن برای تامین آب پایدار بخش آشامیدنی، صنعت و کشاورزی تبدیل می‌شود که بی شک به تبع آن شاهد رشد شاخص‌های صنعتی و کشاورزی در منطقه خواهیم بود

ایجاد مشاغل جدید در حوزه کشاورزی و صنایع وابسته آن، تثبیت جمعیت و جلوگیری از مهاجرت روستا به شهر و صیانت از منابع آب از دیگر دستاوردهای احداث سد باغان است.

[ad_2]

منبع

بیژن نامدار زنگنه

بیژن نامدار زنگنه

محتوا نویس سایت نفت و انرژی هستم در خدمت شما عزیزان. انرژی نفت گاز اخرین اخبار انرژی و نفت

Next Post

پیش‌بینی افزایش مصرف برق به ۶۸ هزار مگاوات/ صنعت برق دو هفته سخت را پیش‌رو دارد

Recommended.

بهینه‌سازی مصرف انرژی یکی از محورهای اساسی برنامه هفتم است

جولای 25, 2023

فاز ۱۱ پارس جنوبی آماده بهره برداری است

آگوست 2, 2023

سرمایه‌گذاری میلیاردر مکزیکی در نفت و گاز آمریکا

دسامبر 31, 2024

۵۷ درصد مخازن سدها خالی است/۱۵ سد کمتر از ۲۰ درصد آب دارند

دسامبر 29, 2024

سایپا هم به پویش ملی صرفه‌جویی در مصرف گاز پیوست

دسامبر 15, 2024

مصرف برق سه هزار و ۲۰۰ مگاوات افزایش یافت

جولای 25, 2023

وضعیت مازوت سوزی در کشور و تهران چگونه است؟

دسامبر 9, 2023

بررسی وضعیت ناترازی انرژی در نشست ۴ وزیر با رئیس مجلس

ژوئن 22, 2023

جمعیت روستایی تحت پوشش شبکه آب به ۸۶.۸۱ درصد رسید

آگوست 26, 2023

۶۷ پروژه جدید آب و فاضلاب افتتاح می‌شود

ژانویه 30, 2024

محرابیان: حقابه ایران از هیرمند طبق معاهده در سال جاری رهاسازی شود

نوامبر 8, 2023

اجرای ۱۰۰ پروژه تعمیرات نیروگاهی برای گذر از پیک تابستان امسال

می 17, 2023

ارجاع بند مربوط به تشکیل «ستاد راهبری تجارت منطقه‌ای انرژی» به کمیسیون تلفیق

اکتبر 9, 2023

ارجاع گزارش کمیسیون انرژی درباره اجرای ناقص قانون جمع‌آوری گازهای مشعل به قوه قضائیه

می 14, 2024

توسعه قدیمی‌ترین پالایشگاه خاورمیانه با وجود تحریم‌ها/ تولید فرآورده های یورو ۵ تا ۳ سال آینده

دسامبر 13, 2022

دورخیز دولت سیزدهم برای خاموشی مشعل‌های گاز/ تامین خوراک پتروشیمی با جمع‌آوری گازهای مشعل

فوریه 6, 2023

تبدیل گاز به ثروت با کاهش شدت مصرف انرژی در کشور

ژانویه 20, 2023

برای رفع موانع بخش خصوصی از همه ظرفیت‌ها استفاده می‌کنیم

ژانویه 10, 2025

پژوهشگران دانشگاه صنعت نفت در میان ۲ درصد برتر پژوهشگران جهان

اکتبر 26, 2023

اجرای طرح جهاد آبرسانی ۴۷ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد

می 27, 2023

افغانستان ۳۵۰ هزار تُن نفت از ایران وارد می‌کند

جولای 23, 2022

حق العمل جایگاه‌های سوخت ۴۰ درصد افزایش یافت

اکتبر 16, 2024

حفاری ۳۵ حلقه چاه پارس‌جنوبی به ۴ شرکت ایرانی واگذار شد

نوامبر 13, 2023

ساخت نازل سوخت توربین گازی با بهره‌گیری از فناوری چاپ سه بعدی در کشور

جولای 29, 2023

کمک بارش هفته اخیر به رشد ۱۰درصدی مخازن سدها

نوامبر 24, 2023

وزیر نفت: در سال مهار تورم و رشد تولید، هر ماه یک پروژه بزرگ نفتی آماده افتتاح می شود

جولای 17, 2023

سهام شل در پروژه ال‌ان‌جی ساخالین به گازپروم رسید

مارس 27, 2024

هشدار وقوع سیلاب در پنج استان

مارس 18, 2024

دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری: اقتصاد کشور مبتنی بر انرژی است

اکتبر 9, 2024

آغاز فروش نفت در بورس انرژی از روز دوشنبه

مارس 12, 2023

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.