به گزارش مجله خبری انرژی و نفت، پاکستان با بیش از ۲۲۰ میلیون جمعیت مسیر طولانی و سخت را تا پایان بحران کمبود انرژی پیش رو دارد. این چالشها طی سالهای اخیر عمیق تر شده و مردم این کشور نه تنها در تمام سال بویژه در اوج گرما مشکل جدی کمبود برق د بلکه مجبور به تحمل قطع گاز و برق در سرمای سوزناک زمستان هستند.
تنها یک ماه مانده به فصل زمستان نگرانیها نسبت به افزایش بحران انرژی در پاکستان میان مردم و صنایع این کشور مشاهده شده و همزمان دولت نیز نسبت به ناترازی گاز و اجرای برنامههایی برای کنترل کمبود گاز هشدار داده است.
دولت ائتلافی پاکستان با اذعان به تشدید بحران در زمستان امسال و تاکید بر استفاده بهینه از گاز توسط مصرف کننده گان خانگی و تجاری، دولت سابق را به کم کاری در کنترل بحران انرژی و سهل انگاری در خریداری به موقع گاز مایع از خارج متهم کرد.
محرومیت خودساخته پاکستان از منابع عظیم انرژی در همسایه غربی خود یعنی جمهوری اسلامی ایران و عدم تعهد نسبت به قرارداد خط لوله گاز ایران نیز یکی از دلایل عمدهای است که کارشناسان آن را در تشدید بحران انرژی و افت صنعت در پاکستان موثر میدانند.
به باور تحلیلگران اقتصادی پاکستان، تکمیل خط لوله گاز ایران می تواند به پاکستان کمک کند تا تقاضای انرژی رو به رشد خود را به پایان رسانده و بحران کمبود گاز در این کشور را متوقف کند. اما این طرح عظیم همچنان با عدم جدیت طرف پاکستانی مواجه است.
بحران انرژی در پاکستان در طول سالهای اخیر به زعم تلاش دولت های مختلف در این کشور همچنان لاینحل مانده و این موضوع به چالشی همیشگی برای پاکستانی ها تبدیل شده بطوریکه اجازه نداده است رویای حصول انرژی ارزان و آسان ایران برای آنان به حقیقت تبدیل شود.
دریافت انرژی ارزان برای کشوری مثل پاکستان که همواره با مشکلات مالی و اقتصادی مواجه است، موضوع حیاتی شمرده می شود تا جایی که سیاستمداران این کشور بارها نسبت به گران بودن نرخ گاز وارداتی از قطر اعتراض کرده و به جای آن اجرای طرح گاز ایران را برای کشورشان سودمند می دانند.
حتی خریداری گاز مایع با نرخ بالا از خارج به ویژه از قطر نیز مشکلی را حل نکرد و مردم پاکستان زمستان امسال نیز مجبور به تحمل بی گازی و همزمان قطعی برق به دلیل عدم فراهمی سوخت گاز به نیروگاههای انرژی خواهند بود.
لذا افزایش بیسابقه استفاده گاز در ایام فصل زمستان یک چالش بزرگ برای دولت پاکستان محسوب میشود. بررسیها نشان میدهد در پاکستان قطع برق در تابستان و گاز در زمستان روشی برای جلوگیری از افت فشار و یا غلبه بر مشکلات کمبود انرژی است که البته فصل گرما و سرما را برای مردم این کشور طاقتفرسا میکند.
«مصدق ملک» وزیر نفت و انرژی پاکستان به تازگی اعلام کرد که امسال افزایش میزان استفاده از گاز در فصل زمستان دولت را باردیگر مجبور به ابلاغ برنامه صرفه جویی و مدیریت عرضه گاز کرده است.
در برخی شهرهای پاکستان به ویژه اسلامآباد به عنوان پایتخت کشور ساکنان با نزدیک شدن سرما به دلیل کمبود انرژی و یا محرومیت از گاز خانگی مجبور به جمع آوری هیزم هستند.
کمبود گاز تعطیلی جایگاههای عرضه سی ان جی در مناطق مختلف پاکستان را به همراه دارد تا جایی که این جایگاهها در ایالات پنجاب و سند مجبور به تعطیلی میشوند.
این مشکل بیش از دیگر ایالتهای پاکستان، گریبانگیر شهر کراچی به عنوان قطب صنعتی و دیگر شهرهای مهم از جمله لاهور و اسلامآباد میشود تا جایی که حمل و نقل درون شهری و بین شهری طی این ماه ها به شدت تحت تاثیر قرار میگیرد.
سال گذشته کاهش بیسابقه دما در پاکستان که حتی در برخی مناطق این کشور رکورد پنجاه ساله را شکسته، زندگی مردم را فلج کرد حال پیش بینی میشود که زمستان امسال نیز درپی کمبود گاز و افت تولید انرژی به کابوسی برای مردم پاکستان تبدیل خواهد شد.