• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

طرح «غدیر» تحقق آرزوی دیرینه بخشی از مردم استان خوزستان است

بیژن نامدار زنگنه توسط بیژن نامدار زنگنه
نوامبر 26, 2022
صفحه اصلی اخبار

[ad_1]

طرح «غدیر» تحقق آرزوی دیرینه بخشی از مردم استان خوزستان است

به گزارش خبرنگار اقتصادی مجله خبری انرژی و نفت، برخی رسانه‌ها اخیر درباره اثرگذاری طرح بزرگ آبرسانی غدیر واکنش‌هایی نشان دادند.

شرکت مدیریت منابع آب ایران در این باره توضیحاتی را ارائه کرده است.

مراحل اولیه مطالعات طرح میان‌مدت آبرسانی غدیر در دولت‌های گذشته آغاز شده بود، اما به دلیل عدم تخصیص اعتبارات لازم در عمل طرح مذکور متوقف شد و عملیات اجرایی آن آغاز نشد.

با سفر رییس جمهوری در شهریورماه سال ۱۴۰۰ به استان خوزستان و پیگیری‌های مستمر وزیر نیرو اعتباری بالغ بر ۱۰۰۰ میلیارد تومان به طرح آبرسانی غدیر تخصیص و بلافاصله تکمیل مطالعات اولیه و عملیات اجرایی آن آغاز شد.

این عملیات که به اذعان همه کارشناسان خبره این بخش می‌بایست ظرف مدت ۳ سال انجام گیرد، ظرف مدت کمتر از یک سال اجرایی و به بهره‌برداری رسید. تسریع در عملیات اجرایی نیز به‌هیچ‌وجه باعث نشد اجزاء طرح ناقص و کیفیت اجرایی کاهش یابد.
بنابراین عملیات اجرایی طرح آبرسانی غدیر با اقدامی جهادی از سوی همه ارکان آن (کارفرما مشاورین، پیمانکاران و تولیدکنندگان) و با تخصیص اعتبارات قابل‌قبول در زمان اندکی انجام پذیرفته است.

با تغییر در منبع تأمین آب طرح آبرسانی غدیر از روی منابع رودخانه کرخه به منابع رودخانه دز، کیفیت آب شهرهای هدف به میزان قابل‌ملاحظه بهبود یافت EC متوسط آب تحویلی به شهرها، قبل از افتتاح طرح میان‌مدت آبرسانی غدیر قریب به ۱۷۰۰ میکرو موس بر سانتی‌متر بوده که پس از افتتاح، EC متوسط به ۶۰۰ میکرو موس بر سانتی‌متر کاهش‌یافته است.

این موضوع نشان‌دهنده افزایش کیفیت نزدیک به سه برابری Ec است، از سوی دیگر ذکر این نکته الزامی است که بر اساس استانداردهای کیفیت حد مطلوب Ec آب قریب به ۱۵۰۰میکرو موس بر سانتی‌متر بوده که در مقایسه باکیفیت آب تحویلی، نشان از کیفیت بسیار مطلوب آب طرح آبرسانی دارد.

بنابراین خبری تحت عنوان «طرح آبرسانی غدیر کیفیت آب خوزستان را متحول می‌سازد» که نگارنده با شک و تردید به آن اشاره کرده است کاملاً منطبق بر واقعیت است.

نگارنده مقاله از عبارت کوچک و ناپایدار، برای طرح میان‌مدت غدیر نام‌ برده است این موضوع باتوجه‌به ابعاد فنی و پیچیدگی طرح غیرمنصفانه و غیرکارشناسی است.

اجرای یک ایستگاه پمپاژ عظیم با ظرفیت ۱۰ مترمکعب بر ثانیه که دارای سازه‌های متنوع بوده و با تعداد ۱۲ دستگاه الکتروپمپ یک مترمکعب در ثانیه‌ای، تأمین تابلوهای برق خاص، تأمین شیرآلات تا ابعاد ۲۰۰۰ میلی‌متری، تأمین ۳ دستگاه ترانسفورماتور KVA ۸۰۰۰، اجرای یک خط انتقال برق دو مدار به ظرفیت ۱۴ مگاوات و به طول ۱۵ کیلومتر و همچنین اجرای یک خط انتقال آب ۷۵ کیلومتری با قطر ۲۴۰۰ میلی‌متر که قریب به دو کیلومتر آن از زیر بستر رودخانه عبور کرده و ذکر این نکته که محل اجرای پروژه در مجاورت سازه‌ها، مکان‌های باستانی و پارک‌های جنگلی حفاظت شده سازمان محیط‌زیست بوده است، قطعاً نشان‌دهنده اجرای یک طرح عظیم است.

نگارنده در بخشی از مقاله خود با اشاره گذرا به اثربخشی طرح آبرسانی میان‌مدت غدیر در راستای خشکسالی حوضه رودخانه کرخه، این موضوع را خیلی کوچک می‌شمارد.

این در حالی است که باتوجه‌به خشکسالی دوساله حوضه رودخانه کرخه که منبع اصلی تأمین آب قدیم طرح آبرسانی غدیر بوده و کاهش قابل‌ملاحظه حجم آب موجود در سد مخزنی کرخه و پیش‌بینی عدم بارش‌های مناسب در پائیز سال جاری در این حوضه، بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد در صورت عدم تغییر منبع آب طرح آبرسانی غدیر از کرخه به دز در پاییز سال جاری امکان تأمین آب قریب به ۵۲ درصد شهرها، با اختلال جدی مواجه شده و امکان نوبت‌بندی آب شرب در برخی شهرها و حتی امکان قطعی آب شرب بلندمدت تا جایگزینی منبع تأمین آب جدید در برخی از شهرهای دیگر، وجود داشت.

بدیهی است این موضوع یعنی جلوگیری از امکان نوبت‌بندی تأمین آب شرب و قطعی آن در شهرهای هدف، دستاورد بزرگ و اثربخشی برای اجرای این طرح محسوب می‌شود.

این موضوع نشان می‌دهد علاوه بر اجرای سریع این طرح، در زمان بسیار مناسبی نیز برنامه‌ریزی و به سرانجام رسیده و نقش مهمی در جلوگیری از تنش‌های اجتماعی در منطقه داشته است.
نگارنده در بخش دیگری از مقاله خود به وعده وزیر نیرو مبنی بر چند منبعی بودن طرح غدیر اشاره و ضرورت عدم جمع‌آوری تأسیسات تأمین آب منابع کرخه و کارون را یادآوری کرده است. این موضوع همان گونه که وزیر نیرو اشاره کرد یکی از اهداف قابل‌توجه این طرح محسوب می‌شود.

در حال حاضر این طرح امکان تأمین آب از سه منبع کارون، کرخه و دز را داشته و با عنایت به خشکسالی‌های اخیر که در حوضه‌های این رودخانه‌ها متفاوت بوده، این طرح این قابلیت را دارد تا آب شرب شهرهای هدف را از هر یک از منابع مذکور تأمین کند.

طرح‌های میان‌مدت قبلی به‌عنوان طرح‌های پدافند غیرعامل طرح آبرسانی غدیر محسوب شده و همان گونه که وزیر نیرو اذعان داشته است به هیچ رو برنامه‌ای برای جمع‌آوری تأسیسات قبلی وجود ندارد.
نگارنده در بخشی از مقاله خود ناپایداری آب طرح آبرسانی غدیر را ناشی از تأمین آب این طرح از منابع رودخانه‌ای و کانال‌های آبیاری دز دانسته است. دراین‌خصوص توجه به نکات ذیل الزامی است:
منبع تأمین آب قبلی طرح آبرسانی غدیر نیز یک کانال آبیاری به نام پای پل بود. در سنوات گذشته این موضوع به هیچ رو باعث ناپایداری در تأمین آب طرح آبرسانی نشده بود.
همان گونه که نگارنده خود اذعان داشته است؛ محل اصلی تأمین آب طرح آبرسانی غدیر سد مخزنی دز است لیکن جهت تکمیل طرح و آبگیری از سد مخزنی دز در حال حاضر به ۲۸۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

این در حالی است که در حال حاضر طرح مذکور با اعتباری حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان قریب به ۱۱ مترمکعب در ثانیه آب از منابع رودخانه دز که دارای کیفیت مناسب بوده را جهت شهرهای هدف تأمین می‌کند. این موضوع یعنی اجرای طرح آبرسانی میان‌مدت غدیر در واقع وعده دیرینه مسئولان کشوری و اجرایی را مبنی بر تأمین آب شرب شهرهای غرب و مرکز استان از محل رودخانه دز را با حداقل هزینه ممکن که آرزوی دیرینه مردم شهرهای غربی و مرکزی استان بوده را محقق ساخته است.

در صورت تأمین آب شرب طرح آبرسانی غدیر از محل سد مخزنی دز به دلیل اینکه این منبع نیز از منابع سطحی محسوب شده و تحت‌تأثیر سیلاب‌های فصلی قرار دارد، شرایط تا حدودی مشابه با محل آبگیر فعلی خواهد بود.

در خصوص اشاره نگارنده به تأمین آب بی‌کیفیت توسط طرح آبرسانی غدیر در مورخ ۱۱/۰۸/۱۴۰۱ تا ۱۳/۰۸/۱۴۰۱ به نظر می‌رسد عدم اشراف نامبرده به اهداف، وظایف، ویژگی‌ها و مشخصات طرح آبرسانی غدیر سبب قضاوت اشتباه وی شده است. چرا که طرح آبرسانی غدیر در حال حاضر صرفاً یک سامانه انتقال آب خام از منابع بالادستی رودخانه‌ها بوده که آب خام را جهت فرایندهای تصفیه به تصفیه‌خانه‌های ورودی شهرهای هدف تحویل می‌کند و فرایند تصفیه در حال حاضر از وظایف این طرح آبرسانی نیست.

این در حالی است با اجرای سامانه بیو مانیتورینگ در تأسیسات این طرح آبرسانی، امکان شناسایی هرگونه آلایندگی در آب خام فراهم بوده و هیچ‌گونه آلودگی در آب خام مشاهده نشده است.
نگارنده مقاله مذکور به دلیل عدم اشراف به جزئیات اجرایی طرح، درصدهای پیشرفت فیزیکی، در دولت‌های گذشته را اشتباه بیان کرده است.

از سویی دیگر به نظر می‌رسد اشاره به درصدهای پیشرفت فیزیکی طرح در دولت‌های گذشته، با اهداف سیاسی انجام‌گرفته است. چرا که همان گونه که در بند یک جوابیه آمده در اجرای این طرح هیچ‌گونه بزرگ‌نمایی و عدم توجه به دستاوردهای دولت‌های گذشته از سوی وزارت نیرو روی نداده است.

این در حالی است که حتی با فرض صحت درصد پیشرفت فیزیکی بیان شده در دولت سیزدهم، به دلیل اینکه فقط یک سال از عمر این دولت می‌گذرد؛ نشان از توجه ویژه این دولت و وزارت نیرو به طرح آبرسانی غدیر دارد و اتفاقاً خواست و اراده مصمم دولت در اجرای هر چه سریع‌تر طرح آبرسانی را نشان می‌دهد.
در بخشی دیگری از مقاله نگارنده به لزوم احیاء رودخانه کارون اشاره کرده است. فحوای این موضوع اشاره ضمنی نگارنده به این موضوع است که گویی با تأمین آب این طرح آبرسانی از منابع رودخانه دز، احیاء رودخانه کارون مغفول خواهد ماند.

هرچند موضوع احیاء رودخانه کارون موضوعی کاملاً جدا از طرح آبرسانی غدیر بوده لیکن اشاره به این موضوع نشان از عدم اشراف او بر جزئیات اجزا طرح آبرسانی غدیر و شیوه طراحی آن دارد. یکی از اجزا این طرح تصفیه‌خانه‌های آن است. در طراحی تصفیه‌خانه‌های این طرح باتوجه‌به استانداردهای طراحی، می‌بایست برای شرایط حدی و برداشت از رودخانه کارون طراحی شوند؛ بنابراین اشاره به این نکته که استفاده از منابع رودخانه دز به‌عنوان منبع اصلی تأمین آب این طرح باعث عدم توجه به کیفیت آب رودخانه کارون خواهد بود؛ استدلالی کاملاً غیرعلمی و نادرست است.

اغلب اجزای طرح میان‌مدت آن در راستای طرح جامع آن بوده که با یک اقدام جهادی و در کمتر از یک سال علاوه بر اینکه پتانسیل تأمین آب آن از منابع رودخانه دز و کرخه را به ۲۱ مترمکعب در ثانیه افزایش داده، آرزوی دیرینه بخشی از مردم استان خوزستان مبنی بر استفاده از منابع رودخانه دز جهت شرب را محقق ساخته است.

[ad_2]

منبع

بیژن نامدار زنگنه

بیژن نامدار زنگنه

محتوا نویس سایت نفت و انرژی هستم در خدمت شما عزیزان. انرژی نفت گاز اخرین اخبار انرژی و نفت

Next Post

دریچه کولر تهویه سان

Recommended.

شبکه برق در مرکز شهر تهران مقاوم در برابر حوادث شد

اکتبر 1, 2023

۴۷۱ پروژه جهاد آبرسانی در ۳۱ استان کشور در حال اجرا است

دسامبر 26, 2022

استاندار: بهره‌برداری از فاز اضطراری آب شرب شهر کرمانشاه حاصل یک کار جهادی است

آگوست 29, 2022

دست رد نیروگاه‌ها به مازوت

ژانویه 2, 2024

ایجاد شهرک شیمیایی با هدف جلوگیری از خام‌فروشی در خوزستان

جولای 14, 2023

وزیر نیرو: روند آبیاری فضای سبز با استفاده از آب شرب باید متوقف شود

دسامبر 7, 2023

واردات گازوییل و بنزین به ٥ میلیارد دلار می رسد

نوامبر 12, 2024

کاهش ۶ درصدی حجم آب موجود در سدهای مهم کشور

ژانویه 29, 2023

علت آتش سوزی دفتر بازرسی سازمان منطقه ویژه پارس در دست بررسی است

ژوئن 19, 2022

وزیر نفت: ۷۰ هزار بشکه به تولید نفت خام افزوده شد

ژانویه 22, 2025

ارجاع بند مربوط به تشکیل «ستاد راهبری تجارت منطقه‌ای انرژی» به کمیسیون تلفیق

اکتبر 9, 2023

شرکت نفت و گاز اروندان دو تفاهم‌نامه و یک توافق‌نامه امضا کرد

ژانویه 15, 2024

سدها از نصف هم خالی‌ترند/ شش سد کمتر از ۱۰ درصد آب دارد

ژانویه 13, 2025

وزیر نفت: هزینه بنزین سوپر متناسب با هزینه واردات خواهد بود

نوامبر 13, 2024

پیش بینی سازمان هواشناسی از میزان بارندگی‌ها طی ماه‌های باقی مانده امیدوارکننده نیست

ژانویه 7, 2024

قرارداد تمدید و افزایش صادرات گاز ایران به ارمنستان امضا شد

آگوست 15, 2023

شاخص شدت انرژی در کشور نگران کننده است/ ۳ رویکرد وزارت نیرو برای بهینه‌سازی مصرف

آگوست 30, 2023

نمی‌دانید چگونه برق راک خود را بسازید؟ این را بخوان!

ژوئن 7, 2022

رشد ۴۰ درصدی قیمت خرید تضمینی برق نیروگاه‌های خورشیدی

دسامبر 12, 2023

عمده مشکلات نظام علمی کشور مدیریتی است نه فنی

سپتامبر 21, 2022

البرز به جرگه استان‌های سبز از منظر گاز رسانی پیوست

دسامبر 7, 2023

جهش قیمت نفت پس از اعلام تحریم‌های آمریکا

ژانویه 13, 2025

تشدید نظارت بر مصرف برق در بخش اداری و بانک‌ها از امروز

آگوست 13, 2022

سند ملی هیدروژن تدوین شود/ ۱۰۰ میلیارد دلار مصرف انرژی کشور در سال

جولای 24, 2023

بزرگترین قراردادهای صنعت نفت ایران امروز امضا می‌شوند/افزایش تولید در ۶ میدان نفتی

مارس 17, 2024

تغییر نگرش در رفتار مصرفی آب ضروری است

نوامبر 21, 2024

با وجود تعطیلی ادارات همچنان به مدیریت مصرف برق نیاز است

آگوست 1, 2023

اوجی و دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز تحولات بازار گاز را بررسی کردند

جولای 6, 2023

ورود بیش از ۵۰ درصد متانولی‌ها به حوزه بنزین

می 1, 2024

قیمت گاز سه پله اول تغییر نمی کند

نوامبر 30, 2023

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.