• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

فعالیت بیش از ۳۵۰۰ مگاوات نیروگاه قدیمی در کشور

سحر بابایی توسط سحر بابایی
آوریل 2, 2024
صفحه اصلی اخبار

فعالیت بیش از ۳۵۰۰ مگاوات نیروگاه قدیمی در کشور

درحال حاضر بیش از ۳۵۰۰ مگاوات واحدهای گازی قدیمی کم ظرفیت، با راندمان حدود ۲۵‌ درصد و کمتر در کشور وجود دارد که در سال ۱۴۰۰ حدود ۴ میلیارد مترمکعب گاز و نیم‌ میلیارد لیتر نفت گاز مصرف کرده‌اند. ارزش جهانی این میزان سوخت قابل مقایسه با قیمت خرید همین میزان ظرفیت عملی نیروگاه جدید با راندمان دو برابر بوده، به این معنی که سرمایه‌گذاری در این زمینه برای جایگزینی آنها با نیروگاه‌های پرراندمان یا انرژی‌های تجدیدپذیر در اقتصاد ملی کاملا موجه است.

به‌گزارش ایسنا، در حال حاضر از مجموع ۱۵ هزار و ۲۰۰ مگاوات نیروگاه‌های بخاری در کشور، حدود ۱۰ هزار مگاوات آن بیش از ۳۰ سال عمر دارند که عمر ۵۰۰۰ مگاوات آن‌ها بیش از ۴۰ سال است. در ناوگان نیروگاه‌های گازی نیز حدود ۳۲۰۰ مگاوات بیش از ۳۰ سال عمر دارند که عمر ۲۵۰۰ مگاوات آن‌ها بیش از ۴۰ سال است.

نیروگاه‌هایی با راندمان کمتر از ۲۵ درصد در حال بهره‌برداری هستند که ظرفیت آنها بالغ بر ۳۵۰۰ مگاوات است. راندمان این واحدها تقریبا نصف نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی فعال شبکه است و به عبارت دیگر حدود دو برابر نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی شبکه برای تولید واحد انرژی سوخت مصرف می‌کنند. مصرف سالانه این نیروگاه‌ها بالغ بر سه میلیارد مترمکعب گاز طبیعی و نزدیک به ۵۰۰ میلیون لیتر گازوییل است و در صورتی‌ که این نیروگاه‌ها با نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی موجود جایگزین شوند، با احتساب قیمت‌های جهانی سوخت سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون دلار صرفه‌جویی خواهد شد.

البته با توجه به راندمان پایین این نیروگاه‌ها عملا در طول سال انرژی کمتری از آنها توسط مرکز کنترل شبکه اخذ می‌شود و در سطح بالاتر راندمان (۲۵ تا ۳۰ درصد) هم نیروگاه‌های قدیمی زیادی در شبکه حضور دارند که متناسب با ضریب تولید بالاتری بهره‌برداری می‌شوند و بالطبع جایگزینی این واحدها نیز با واحدهای دارای راندمان بالاتر منافع اقتصادی بیشتری دربرداشته و هزینه‌های واقعی تولید را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.

کمتر از ۲۰ درصد نیروگاه‌های برق راندمان پایین دارند

ناصر اسکندری  – معاون راهبردی تولید شرکت مادر تخصصی برق حرارتی در خصوص وضعیت راندمان نیروگاه‌ها به ایسنا گفت: کمتر از ۲۰ درصد نیروگاه‌های کشور راندمان پایین دارند که در اولویت ارتقاء و جایگزینی قرار گرفته‌اند.

وی افزود: راندمان نیروگاه‌ها به عوامل متعددی بستگی دارد و برای نیروگاه فرسوده استاندارد مشخصی نداریم. اکنون در کشور نیروگاه با راندمان ۲۰ درصد و حتی بالای ۵۰ درصد فعال است اما برای ارتقاء راندمان نیروگاه‌ها برنامه‌هایی را در دستور کار داریم، در حال حاضر نیروگاه‌هایی را در کشور داریم که بیش از ۶۴ سال عمر دارند اما محور اصلی ما این است که حداقل سوخت را مطرح کنند.

به گفته معاون راهبردی تولید شرکت مادر تخصصی برق حرارتی برنامه‌های متعددی را برای جایگزینی نیروگاه‌های فرسوده در نظر گرفته‌ایم و یکی از نیروگاه‌هایی که در اولویت قرار دارد، نیروگاه بعثت است که نیروگاه جایگزین آن مشخص شده و مجوز محیط زیست آن نیز اخذ شده است. جایگزینی نیروگاه‌ها باید با توجه به باری که در کشور مصرف می‌شود و تبعا بعد چهارم صنعت برق که مصرف است تعیین می‌شود.

راندمان نیروگاه‌ها سالانه ۰.۷ درصد افزایش می‌یابد

با به مدار آمدن بخش بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی راندمان نیروگاه‌ها به بالای ۴۰ درصد افزایش می‌یابد. آنطور که اعلام شده قرار است راندمان نیروگاه‌ها  سالانه ۰.۷ درصد افزایش پیدا کند. راهکار اصلی که جهت‌گیری فعالیت‌های بخش تولید صنعت برق را به سمت بهبود راندمان و کاهش مصرف سوخت سوق دهد، بسترسازی لازم برای واقعی‌تر کردن قیمت تمام حامل‌های انرژی و ازجمله هزینه سوخت مصرفی نیروگاه‌هاست تا به این‌وسیله به‌طور نظام‌مند رشد مصرف بی‌رویه کنترل‌شده و همزمان جاذبه لازم رابرای مشارکت بخش خصوصی چه در جهت افزایش ظرفیت تولید برق و چه اجرای پروژه‌های موثر در کاهش مصرف سوخت ایجاد شود.

به هر حال با وجود فرسودگی وتکنولوژی قدیمی بخش قابل‌توجهی از ناوگان تولید برق کشور که حدود  ۱۶۰۰۰مگاوات آن بیش از ۳۰ سال و حدود ۱۰۰۰۰ مگاوات بیش از ۴۰ سال عمر دارند و راندمان بخش قابل‌توجهی از آنها بسیار پایین است، به دلیل نبود ذخیره تولید در شبکه، بهره‌برداری از همه این ظرفیت در فصل پیک اجتناب‌ناپذیراست، چرا که امروزه به دلیل وابستگی شدید زندگی مردم به برق و نقش مهم برق در تولیدات صنعتی، هزینه اعمال یک کیلووات‌ ساعت خاموشی چند برابر و بلکه ده‌ها برابر هزینه تولید یک کیلووات‌ ساعت برق در پرهزینه‌ترین و کم‌راندمان‌ترین نیروگاه حتی با احتساب قیمت‌های واقعی سوخت است و این موضوع البته در تمام دنیا به‌خصوص در کشورهای پیشرفته صنعتی به مراتب شدیدتر است.

همین امر باعث شده که به‌رغم وجود نیروگاه‌هایی با راندمان ۵۰‌ درصد در شبکه، متوسط راندمان نیروگاه‌ها بر اساس گزارش‌ها در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۹‌ درصد باشد. وجود منابع عظیم گاز درکشور ما و ایجاد زیرساخت‌های عظیم و پرهزینه انتقال گاز در تقریبا کل کشور به طوری که قریب به اتفاق نیروگاه‌ها متصل به شبکه انتقال گاز هستند و در هر نقطه از کشور که احداث نیروگاه جدیدی برنامه‌ریزی شود، تامین گاز آن با هزینه اندک قابل انجام است. این فرصت مغتنم را برای صنعت برق کشور ایجاد کرده است که توسعه ظرفیت نیروگاه‌های کشور را در آینده برمبنای نیروگاه‌های سیکل ترکیبی راندمان بالا برنامه‌ریزی کند و به تدریج با بازنشسته کردن نیروگاه‌های قدیمی‌تر متوسط راندمان شبکه بهبود یابد.

در حال حاضر نیز سهم تولید گاز در تولید برق کشور قابل‌توجه است به طوری که حدود ۸۲‌ درصد از برق نیروگاه‌های حرارتی کشور در سال ۱۴۰۰ توسط گاز و مابقی توسط سوخت مایع تولید شده است. به عنوان مقایسه در کشور آمریکا در سال ۲۰۲۱ حدود ۳۶‌ درصد از برق تولیدی نیروگاه‌های حرارتی با گاز طبیعی و یک‌درصد توسط سوخت مایع و مابقی توسط زغال‌سنگ تولید شده است. در ارتباط با راندمان حرارتی همان گونه که ذکر شد راندمان ناخالص متوسط شبکه بر اساس آمار منتشره در سال ۱۴۰۰ درحد ۳۹‌ درصد بوده که با توجه به ۳ درصد متوسط مصرف داخلی راندمان خالص در حد ۳۷.۸۵ ‌ درصد است.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1403011405802/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B2-%DB%B3%DB%B5%DB%B0%DB%B0-%D9%85%DA%AF%D8%A7%D9%88%D8%A7%D8%AA-%D9%86%DB%8C%D8%B1%D9%88%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%82%D8%AF%DB%8C%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1

سحر بابایی

سحر بابایی

Next Post

برق بادی به کمک حل ناترازی می‌آید

Recommended.

افزایش ۱.۵ میلیون لیتری تولید روزانه بنزین

فوریه 4, 2024

تولید روزانه گازوییل ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر افزایش یافت

دسامبر 27, 2024

تولید برق نیروگاه بیستون از مرز ۵۶۲ میلیون کیلو وات ساعت گذشت

جولای 2, 2023

تامین مالی پروژه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر نیازمند ابزارهای جدید است

سپتامبر 3, 2023

رشد ۱۵ درصدی مصرف برق صنایع در تابستان امسال

اکتبر 8, 2022

قبض برق ٢ میلیون تومانی در انتظار استفاده کنندگان از کولر گازی

آوریل 27, 2024

پروژه زمزم بدون‌ حضور حتی یک کارشناس خارجی ساخته شد/ «انرژی» مهمترین چالش صنعت فولاد

مارس 8, 2024

کلاس جهانی ابزار برق دکمه فشاری مستقیم

ژوئن 7, 2022

گاز – انتخاب مناسب استراتژی

ژوئن 7, 2022

زنگنه: باید برای صرفه‌جویی و کاهش مصرف بنزین چاره‌اندیشی کنیم

نوامبر 3, 2024

مصرف برق کشور از ۶۹ هزار مگاوات گذشت

آگوست 16, 2022

آیت‌الله رئیسی: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع تفرقه‌افکنی غربی‌ها شوند

می 27, 2023

سازوکارهای تشویقی برای سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های مقیاس کوچک فراهم شد

ژانویه 28, 2024

معاون رییس جمهور: همه بدهکار خوزستانیم/ رتبه استان در برخی شاخص‌ها مایه شرمساری است

ژانویه 23, 2025

مرکز رشد پژوهشگاه نیرو برای حمایت از شرکت‌های فناور آب و برق آماده است

جولای 9, 2023

وجود ۳۵ میلیون مترمکعب ظرفیت خالی در صنعت سی‌ان‌جی

دسامبر 11, 2023

شرکت ملی نفت موظف به تسویه بدهی‌های بانکی شد

دسامبر 3, 2024

حوضه دریای خزر، پرباران‌ترین حوضه کشور در هفته جاری

اکتبر 20, 2024

تولید ۴۷ میلیون تن محصولات پتروشیمی تا پایان آبان‌ماه

دسامبر 31, 2022

تخصیص اعتبار مالیاتی به فناوری‌های مؤثر در تعدیل ناترازی انرژی

ژانویه 4, 2025

سهم ۴۰ درصدی پتروشیمی ها از صادرات غیرنفتی ایران با وجود تحریم ها

فوریه 16, 2023

حفاری چاه اکتشافی چنگوله به‌زودی آغاز می‌شود/ پیشرفت پروژه به ۴۰ درصد رسید

آگوست 12, 2022

مدیریت درست مصرف انرژی هنوز در برخی اداره ها جدی گرفته نمی‌شود

ژانویه 8, 2025

اروپا بزرگترین خریدار ال‌ان‌جی روسیه شد

آوریل 12, 2024

ترکیه به دنبال تمدید قرارداد گازی با ایران

آوریل 4, 2024
چالش‌های کم‌آبی در قلعه‌گنج کرمان

چالش‌های کم‌آبی در قلعه‌گنج کرمان

ژوئن 7, 2022

فیلم| گزارش میدانی از قطع آب و افت فشار در شهر کرمان

ژوئن 27, 2023

کاهش ۲.۵ درصدی مصرف آب مشترکان پرمصرف در شمال تهران

جولای 25, 2023

افزایش روزانه ۲ میلیون لیتری تولید بنزین تا اردیبهشت آینده

نوامبر 11, 2023

4 گام آسان برای یک استراتژی مصرف آب برنده

ژوئن 7, 2022

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.