• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

نقش ایران در ترانزیت گاز ترکمنستان

زهرا وثوقی توسط زهرا وثوقی
ژانویه 7, 2024
صفحه اصلی اخبار

نقش ایران در ترانزیت گاز ترکمنستان

برای ترکمنستان و تصمیماتش برای صادرات ذخایر عظیم گاز طبیعی خود به غرب، ایران یک پلن‌ بی وسوسه‌انگیز و همچنین ارزان و سریع است اما این نگرانی وجود دارد که تحریم‌های غرب مشکلاتی ایجاد کند.

به گزارش ایسنا، ترکمنستان در حال حاضر به عنوان بخشی از قرارداد سواپ گاز با جمهوری آذربایجان، گاز به ایران ارسال می‌کند. دو میلیارد متر مکعب گاز به مناطق دورافتاده شمال شرق ایران که نیاز به سوخت دارند، ارسال می‌شود و ایران، میزان مشابهی گاز را به جمهوری آذربایجان ارسال می‌کند. در نتیجه، به واقع این جمهوری آذربایجان است که خریدار گاز ترکمنستان است.

تهران ظرفیت خط لوله را با هدف افزایش حجم سواپ سالانه جمهوری آذربایجان و ترکمنستان، به ۵.۵ میلیارد متر مکعب افزایش داده است. موفقیت ظاهری این مدل، الهام بخش پروژه‌های بیشتری از این دست بوده است. مقامات ترکمنستان و عراق در نوامبر، در عشق آباد ملاقات کردند تا در خصوص چشم انداز سواپ مشابه، تا سقف ۹ میلیارد متر مکعب سالانه در یک دوره پنج ساله، گفت‌وگو کنند. باز هم ایران به عنوان واسطه عمل خواهد کرد.

رویای ارسال گاز به اروپا، ساخت خط لوله ترانس کاسپین (TCP) بوده است که ترکمنستان را به جمهوری آذربایجان متصل می‌کند. این راه حل بیش از ۲۰ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. اما یک مانع ژئوپلیتیکی که نمی توان نادیده گرفت، مربوط به روسیه است. مسکو با وجود این که کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر که اجازه ساخت یک خط لوله گازی زیردریایی از ترکمنستان به آذربایجان را می‌دهد را در سال ۲۰۱۸ امضا کرد، مخالفت خود را با تکمیل خط لوله TCP به هر شکلی پنهان نکرده است.

با این حال، روسیه با آغاز حمله نظامی گسترده به اوکراین در اوایل سال ۲۰۲۲، موقعیت خود را در این زمینه تضعیف کرد. یکی از نتایج اصلی این حمله، این بود که اروپا میزان خرید گاز از شرکت گازپروم را به شدت کاهش داد.

طبق این گزارش، این وضعیت، به نفع جمهوری آذربایجان تمام شد؛ این جمهوری شوروی سابق در ژوئیه سال ۲۰۲۲، به توافقی مهم با اتحادیه اروپا دست یافت که بر اساس آن، مقرر شد صادرات خود به اروپا را دو برابر کرده و تا سال ۲۰۲۷، به ۲۰ میلیارد متر مکعب در سال افزایش دهد.

جدیدترین جایگزین خط لوله TCP  که مورد بررسی ترکمنستان قرار گرفته است، شامل نقش فعال‌تر ترکیه به عنوان یک مسیر ترانزیتی است. در کمیسیون بین دولتی ترکمنستان و ترکیه در زمینه همکاری اقتصادی پیرامون امکان ترانزیت گاز ترکمنستان به ترکیه از طریق ایران که ششم دسامبر در عشق آباد برگزار شد، گفت‌وگوهایی انجام شد. جزئیات کاملی از این گفتگوها وجود ندارد. وزارت خارجه ترکمنستان که ریاست این نشست را برعهده داشت، تنها به وعده پروژه اشاره و اعلام کرد که مذاکرات مفصل‌تر در سطوح دولتی و شرکتی، در آینده نزدیک آغاز خواهد شد.

زیرساخت‌های موجود نشان می‌دهد که چنین گزینه‌ای ممکن است؛ دو خط لوله برای انتقال گاز از ترکمنستان به ایران وجود دارد: خط لوله کورپجه-کورد کوی به ظرفیت هشت میلیارد متر مکعب در سال و خط لوله دولت آباد – سرخس – خانگیران به ظرفیت ۱۲.۵ میلیارد مترمکعب. در این بین، ایران و ترکیه با خط لوله‌ای به ظرفیت ۱۴ میلیارد مترمکعب، به هم متصل هستند.

ترکیه در حال حاضر سالانه ۹.۶ میلیارد متر مکعب گاز ایران را از طریق این خط لوله وارد می‌کند که نشان می‌دهد تا ۴.۴ میلیارد متر مکعب می‌تواند برای صادرات به ترکیه موجود باشد یا اگر ایران بتواند ظرفیت خط لوله خود را تا مرز ترکیه افزایش دهد، این ظرفیت احتمالا بیشتر هم خواهد بود.

 مقامات ترکیه حاضر نشده اند درباره هیچ یک از جزئیات مربوط به روند ادامه مذاکرات با ترکمنستان یا در مورد پیشرفت در مذاکرات موازی برای تمدید عرضه گاز با ایران که قرار است در دو سال آینده منقضی شود، توضیح دهند. با این حال، شایعه شده که مذاکرات مذکور به بن‌بست رسیده است. گفته می‌شود در حالی که تهران به دنبال تمدید مجدد قرارداد صادرات گاز به ترکیه است، آنکارا خواستار کاهش قابل توجه قیمت و تضمین قطعی عدم توقف عرضه گاز از سوی ایران است.

 اجازه دسترسی ترکیه به گاز ترکمنستان از طریق شبکه خط لوله می‌تواند مشکلات ایران را کاهش دهد و در عین حال، امنیت تامین گاز آنکارا را تضمین کند. گاز ترکمنستان همچنین می‌تواند در تصمیمات ترکیه برای میزبانی یک هاب تجارت گاز نقش داشته باشد. اما در حال حاضر، به نظر می‌رسد برنامه‌های آنکارا برای واردات گاز طبیعی مایع (ال ان جی) از طریق کشتی و گاز از روسیه، محدود می‌شود.

برنامه مذکور، این نگرانی‌ها را برانگیخته است که آنکارا می‌تواند از این هاب به عنوان پوششی برای صادرات مجدد گاز روسیه به بازارهای اروپایی استفاده کند که واردات گاز روسیه را از زمان آغاز جنگ در اوکراین، متوقف کرده‌اند.

هر میزان گاز اضافی که ترکیه روزی بتواند وارد کند، می‌تواند بعدا از طریق اتصالات خطوط لوله ترکیه با یونان و بلغارستان که هر دو ظرفیت اضافی دارند، دوباره به اروپا صادر شود.

با این حال، معلوم نیست که ایران توافق خواهد کرد تا ترکیه، گاز ترکمنستان را از طریق خط لوله ایران وارد کند. همچنین معلوم نیست که آیا آنکارا، از واردات گاز ترکمنستان به عنوان ابزار چانه‌زنی در مذاکرات با تهران استفاده می‌کند یا خیر. یا مشخص نیست که آیا ترانزیت گاز ترکمنستان از طریق ایران، تحت تحریم‌های غربی قرار می‌گیرد یا خیر.

بر اساس گزارش اوراسیانت، قرارداد سواپ گاز جمهوری آذربایجان با ترکمنستان و ایران تحریم نشده است و قرارداد فعلی شرکت دولتی بوتاش ترکیه برای واردات گاز از ایران، همیشه از تحریم‌ها معاف بوده است.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1402101611432/%D9%86%D9%82%D8%B4-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%B2%DB%8C%D8%AA-%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%D8%B1%DA%A9%D9%85%D9%86%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86

زهرا وثوقی

زهرا وثوقی

Next Post

جانمایی زمین اجرای طرح‌های توسعه صنایع پایین‌دستی پتروشیمی در امیدیه

Recommended.

چاه‌های نفت اروندان هوشمندسازی می‌شوند/ آخرین وضعیت میدان سهراب

ژانویه 17, 2024

کسری سالانه ۱۳۰ میلیون مترمکعبی مخازن آب زیرزمینی تهران

ژانویه 23, 2025

نیروگاه‌های حرارتی ۲۵۰ میلیون مگاوات ساعت برق تولید کردند

نوامبر 27, 2024

انجام بیش از ۶ هزار عملیات رفع اتصالات سست برق در اهواز

ژانویه 2, 2024

بحران خشکسالی به حوضه آبریز کارون بزرگ رسید

ژانویه 27, 2025

کاهش ۱۴ درصدی ورود آب به مخازن سدها نسبت به سال گذشته

اکتبر 23, 2022

آمادگی وزارت نیرو برای برگزاری نشست‌های تخصصی با دانشجویان

نوامبر 24, 2023

گازرسانی به نیروگاه‌ها بیش از مقدار تکلیفی/ فعلاً گازوئیل سوزانده نمی‌شود

ژوئن 27, 2023

جهش ۵۴ درصدی صادرات نفت ایران از ابتدای ۲۰۲۳

سپتامبر 4, 2023

بعد از حفاری‌های فاضلاب، آسفالت خیابان‌ها ترمیم شود

آگوست 5, 2023

مسیر افزایش قیمت نفت هموار شد

نوامبر 2, 2024

تولید بیش از ۳ میلیارد کیلووات‌ساعت برق در نیروگاه اصفهان

مارس 26, 2023

بهره‌برداری از پروژه‌های تامین و انتقال آب در خوزستان توسط رییس جمهور

آوریل 27, 2023

نیمی از گاز تولیدی کشور صرف گرمایش خانگی می‌شود

دسامبر 30, 2022

بک لینک چیست ؟ تاثیر بک لینک روی سئو سایت یکتانت-خرید بک لینک گلدلینک

دسامبر 8, 2022

ذخیره‌سازی گاز در مخازن ۲ برابر شد

سپتامبر 30, 2023

غول‌های نفتی حامی مالی اصلی ترامپ شدند

اکتبر 11, 2024

شوک یک شورش به بازار نفت

ژوئن 25, 2023

وزیر نیرو: مشکل آب کرمان باید با استفاده از ظرفیت معادن حل شود

ژوئن 30, 2023

سرمایه‌گذاری ۲.۷ میلیارد دلاری در ایرانی‌ترین پالایشگاه پارس جنوبی

مارس 7, 2023

تنوع در سبد سوختی کشور یک ضرورت است نه یک انتخاب

ژانویه 4, 2024

چین یک میدان گازی عظیم کشف کرد

اکتبر 24, 2023

وزیر نیرو از تصفیه‌خانه فاضلاب آبادان دیدن کرد

ژانویه 11, 2024

طرح ارتقای دانش فنی بهره‌برداری از شبکه‌های توزیع برق آینده عملیاتی شد

آگوست 25, 2023

افزایش ۱۹.۶ درصدی تامین برق صنایع بزرگ نسبت به تابستان ۱۴۰۰

سپتامبر 24, 2023

افت ۵ درصدی حجم آب سدهای کشور در یک ماه

جولای 9, 2023

میانگین مصرف روزانه بنزین به ۱۱۳ میلیون لیتر رسید

ژانویه 7, 2024

برق ۱۲۶ جایگاه شارژ خودروهای برقی تامین می‌شود

اکتبر 9, 2024

همکاری ایران و امارات در تجارت نفت و گاز/ میادین مشترک در کانون توجه

جولای 6, 2023

مشکل جایگاه‌های سوخت به زودی برطرف می‌شود/ افزایش قیمتی در دستور کار نیست

دسامبر 18, 2023

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.