• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

نیروگاه‌ها را دریابید، گاز صرفه‌جویی می‌شود

سحر بابایی توسط سحر بابایی
ژانویه 10, 2024
صفحه اصلی اخبار

نیروگاه‌ها را دریابید، گاز صرفه‌جویی می‌شود

در حالی که این روزها ناترازی گاز نقل محافل جمع‌های نفتی است و مسوولان نفتی به دنبال راه چاره‌ای برای گذر از این شرایط هستند، بهتر است دولت نگاهی به نیروگاه‌ها نیز داشته باشد چرا که به گفته مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان شرکت برق حرارتی با تامین منابع مالی می‌توان نیروگاه‌های گازی را به سیکل ترکیبی تبدیل و به دنبال آن ضمن افزایش راندمان موجب صرفه‌جویی معادل ۱۵ میلیارد مترمکعب شد.

به‌ گزارش ایسنا، نیروگاه‌های گازی اساسا برای عبور از پیک مصرف برق مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند، هزینه سرمایه‌ای کمتری نیاز دارند، اما به علت محدودیت ترمودینامیکی از بازدهی بسیاری پایینی برخوردار هستند. در همین راستا و به منظور افزایش راندمان نیروگاه‌های گازی یک واحد بخار در کنار نیروگاه‌ گازی قرار می‌گیرد تا از انرژی هدر رفته توربین گازی برای فعال‌سازی نیروگاه بخار استفاده کند. مجموع توربین بخار و توربین گازی فعال در یک واحد نیروگاهی به نیروگاه سیکل ترکیبی معروف است.

 بازدهی نیروگاه‌های سیکل ترکیبی تا ۲ برابر نیروگاه‌های گازی قابل ارتقا است، اما هزینه سرمایه‌گذاری اولیه یک واحد سیکل ترکیبی نیز نزدیک به ۲ برابر یک واحد گازی محاسبه می‌شود. همچنین در شرایطی که سیکل خنک‌سازی واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی متناسب با شرایط آب و هوایی تعیین نشود، مصرف آب قابل توجهی نسبت به نیروگاه‌های گازی خواهیم داشت.

معمولا با توجه به قیمت‌های فعلی سوخت فسیلی در دنیا، بیش از ۹۰ درصد هزینه‌های تولید برق را شامل می‌شود. همین امر موجب شده که همواره جهت‌گیری تحقیقات و توسعه تکنولوژی نیروگاهی در راستای افزایش راندمان حرارتی نیروگاه‌ها باشد؛ به‌طوری‌که در حال حاضر راندمان حرارتی نیروگاه‌های جدید به بیش از ۶۰ درصد افزایش یافته است.

در ایران سیاست‌های کلان کشور در حوزه انرژی و قیمت‌های یارانه‌ای سوخت و البته برق باعث شده که به موضوع نوسازی و بازسازی نیروگاه‌های فرسوده قدیمی و جایگزینی آن‌ها با نیروگاه‌های جدید کمتر توجه شود. البته در این زمینه کمبود منابع مالی بخصوص طی چند سال اخیر بی‌تاثیر نبوده است. ضمن اینکه رشد نیاز مصرف کشور نیز مستلزم احداث سالانه حدود ۷۰۰۰ مگاوات نیروگاه‌های جدید است که سرمایه‌گذاری کلانی را می‌طلبد.

این در حالی است که در تابستان قابلیت تولید عملی نیروگاه‌های کشور عملا چند هزار مگاوات از نیاز مصرف کشور کمتر بوده که ناگزیر به جبران این کمبود درسال‌های آتی هستیم. در حال حاضر نیروگاه‌هایی با راندمان کمتر از ۲۵ درصد در حال بهره‌برداری هستند که ظرفیت آنها بالغ بر ۳۵۰۰ مگاوات است. راندمان این واحدها تقریبا نصف نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی فعال شبکه است و به عبارت دیگر حدود دو برابر نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی شبکه برای تولید واحد انرژی سوخت مصرف می‌کنند.

از مجموع ۱۵ هزار و ۲۰۰ مگاوات نیروگاه‌های بخاری کشور حدود ۱۰ هزار مگاوات آن بیش از ۳۰ سال عمر دارند که عمر ۵۰۰۰ مگاوات آن‌ها بیش از ۴۰ سال است. در ناوگان نیروگاه‌های گازی نیز حدود ۳۲۰۰ مگاوات بیش از ۳۰ سال عمر دارند که عمر ۲۵۰۰ مگاوات آن‌ها بیش از ۴۰ سال است.

صرفه‌جویی سالانه ۵۰۰ میلیون دلار با جایگزینی نیروگاه‌ها با سیکل ترکیبی

مصرف سالانه این نیروگاه‌ها بالغ بر سه میلیارد مترمکعب گاز طبیعی و نزدیک به ۵۰۰ میلیون لیتر گازوییل است و در صورتی‌ که این نیروگاه‌ها با نیروگاه‌های سیکل‌ترکیبی موجود جایگزین شوند، با احتساب قیمت‌های جهانی سوخت سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون دلار صرفه‌جویی خواهد شد. با توجه به اینکه حدود ۳۰ درصد سوخت مصرفی کشور در نیروگاه‌ها مصرف می‌شود و مصرف سوخت فسیلی نقش اصلی را در ایجاد آلاینده‌های زیست‌محیطی و گازهای گلخانه‌ای دارند، بالطبع بهبود راندمان حرارتی نیروگاه‌ها مستقیما در بهبود شرایط زیست‌محیطی کشور موثر خواهد بود.

مصرف سوخت نیروگاه‌ها چقدر است؟

هم‌اکنون بیش از ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون لیتر سوخت در نیروگاه‌ها ذخیره شده که این عدد یک میلیارد و ۴۱ میلیون لیتر بیش از ذخیره‌سازی نیروگاهی در سال گذشته و معادل ۹۰ درصد ظرفیت مخازن نیروگاهی کشور است. سال گذشته ۱۰ میلیارد و ۳۹۹ میلیون لیتر نفت‌گاز به نیروگاه‌ها حمل کردیم که ۵ میلیارد و ۹۷۹ میلیون لیتر ازسوی نفتکش‌های جاده‌پیما، ۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون لیتر آن از طریق خطوط انتقال فرآورده و ۲۶ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر ازسوی کشتی‌ها انجام شده است.

همچنین بیش از ۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون لیتر نفت‌کوره به نیروگاه‌های کشور منتقل شده که ۳ میلیارد و ۶۶۳ میلیون لیتر آن از طریق نفتکش‌ها، ۲ میلیارد و ۶۷۰ میلیون لیتر آن از طریق خطوط انتقال و یک میلیارد و ۳۱۱ میلیون لیتر از طریق مخزن‌دارهای حمل ریلی بوده و سال گذشته در مجموع ۱۸ میلیارد و ۴۵ میلیون فرآورده به نیروگاه حمل شده است که بالغ بر ۱۰ میلیارد و ۳۹۸ میلیون لیتر آن نفت‌گاز و ۷ میلیارد و ۶۴۵ میلیون لیتر نفت‌کوره بوده است.

بسیاری از نیروگاه‌ها سال گذشته بیش از چهار بار مخازنشان پر و خالی شد. مخازن نیروگاه شیروان ۱۲.۵ نوبت تکمیل ظرفیت و مصرف شد و دوباره تکمیل کردیم. نیروگاه دماوند اگر وارد مصرف سوخت مایع شود، به‌تنهایی روزانه ۹ میلیون لیتر مصرف دارد که این حجم از عملیات، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق در ناوگان، سیستم حمل‌ونقل و طراحی عملیات است. پارسال همچنین در روزهایی نیروگاه‌ها بالغ بر ۸۰ میلیون لیتر نفت‌گاز مصرف می‌کردند.

قابلیت تبدیل ۱۳ هزار مگاوات به سیکل ترکیبی

در این راستا هادی مدقق – مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان شرکت مادر تخصصی برق حرارتی – با بیان اینکه نیروگاه‌ها سیکل‌ترکیبی راندمان بالای ۳۹ درصد دارند که در قیاس با کشورهای دیگر وضعیت نسبتا مناسبی در این حوزه داریم اما جای کار زیاد است، به ایسنا گفت: ۱۳ هزار مگاوات نیروگاه‌های گازی در کشور وجود دارد که می‌تواند تبدیل به سیکل ترکیبی شود، برای این مساله برنامه‌ریزی لازم صورت گرفته و بخشی در شورای اقتصاد درحال بررسی بوده  و برای برخی مجوز اخذ کردیم.

وی با تاکید بر اینکه عمده‌ترین مشکلی که در این حوزه داریم منابع مالی است، گفت: واحد بخار سیکل ترکیبی ما نسبت به ظرفیت مشابه هزینه بیشتری دارد به‌ همین دلیل حتما باید جذابیتی در حوزه صرفه‌جویی سوخت برای سرمایه‌گذار وجود داشته باشد.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان برق حرارتی با بیان اینکه بخش اعظمی از واحدهای گازی مربوط به نیروگاه‌های خصوصی است، افزود: یعنی ۹۰۰۰ مگاوات از ۱۳ هزار مگاواتی که می‌توانیم تبدیل به سیکل ترکیبی کنیم مربوط به نیروگاه‌های بخش خصوصی است که باید جذابیت کافی داشته باشد و منابع آن تکمیل شود.

مدقق با تاکید بر اینکه باتوجه به ناترازی‌ها تکلیف وزارت نیرو تامین برق است قاعدتا اگر مشوقی از جنس صرفه‌جویی سوخت نباشد اتفاق خوب نمی‌افتد، بنابر این باید این جذابیت ایجاد شود تا نیروگاه‌ها تبدیل شوند.

راندمان نیروگاه‌ها به ۴۲ درصد می‌رسد

به گفته وی برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گرفته و مجموعه وزارت نیرو نیز به دنبال این مساله است که این اتفاق بیفتد و کل واحدهای نیروگاهی اعم از واحدهای‌ دولتی و خصوصی تبدیل به سیکل ترکیبی شوند و راندمان نیروگاه‌ها سه درصد افزایش یابد یعنی از ۳۹ درصد به بالای ۴۲ درصد برسیم که این عدد قابل توجهی در حوزه راندمان نیروگاهی خواهد بود.

صرفه‌جویی ۱۵ میلیارد مترمکعب گاز با تبدیل واحدهای گازی به سیکل ترکیبی

مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان برق حرارتی با اشاره به تاثیر افزایش راندمان نیروگاه‌ها بر میزان مصرف گاز در کشور، گفت: کل برنامه‌ها بهینه‌سازی در واحدهای بخار سیکل ترکیبی و همچنین در بحث بازتوانی نیروگاه‌های قدیمی و جایگزینی واحدهای با راندمان پایین ۱۵ میلیارد مترمکعب صرفه‌جویی به دنبال دارد.

مدقق با تاکید بر اینکه برای این مساله برنامه‌ریزی‌ لازم صورت گرفته است، گفت: اجرای این طرح منوط به این است که هم برای بخش خصوصی جذابیت داشته باشد و برای نیروگاه‌های دولتی منابع تامین شود.

تبدیل نیروگاه‌ها به سیکل ترکیبی نیازمند ۱۱ میلیارد یورو

وی افزود: طبق برآوردهای صورت گرفته بالغ بر ۱۱ میلیارد یورو برای تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی سرمایه نیاز است و این مساله در برنامه هفتم توسعه دیده شده و برنامه‌ریزی‌های لازم نیز صورت گرفته است اما تحقق آن منوط به این است که برای سرمایه‌گذار جذاب باشد.

با افزایش توان نیروگاه‌ها و از رده خارج کردن نیروگاه‌های فرسوده و تبدیل واحدها به سیکل ترکیبی نه تنها می‌توان میزان تولید را افزایش داد بلکه میزان راندمان نیروگاه‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند، در این بین می‌توان با صرفه‌جویی گاز نیز در راستای حل ناترازی موجود گام برداشت.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1402102014318/%D9%86%DB%8C%D8%B1%D9%88%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D8%B1%D8%A7-%D8%AF%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%A8%DB%8C%D8%AF-%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D8%B5%D8%B1%D9%81%D9%87-%D8%AC%D9%88%DB%8C%DB%8C-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D8%AF

سحر بابایی

سحر بابایی

Next Post

اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان جهت تسویه مطالبات صنعت برق

Recommended.

وزیر نیرو: شرایط بسیار خوبی در مرز خسروی برای تردد زائران حاکم است

سپتامبر 15, 2022

چرخه ایده تا محصول در حوزه هسته‌ای برای پژوهشگران و فناوران کشور در حال تکوین است

سپتامبر 5, 2022

تحویل بیش از ۱۵۹ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به جایگاه‌های CNG استان مازندران

اکتبر 29, 2024

آغاز عملیات اجرایی توسعه میدان‌های مشترک نفت و گاز در هفته دولت

آگوست 17, 2022

افزایش قیمت نفت در پی ادامه حملات رژیم صهیونیستی

نوامبر 1, 2023

قیمت نفت کاهش یافت – ایسنا

آگوست 11, 2023

شهید رئیسی چگونه اثر تحریم‌های نفتی را خنثی کرد؟

ژوئن 1, 2024

کلاس جهانی ابزار گاز دکمه فشاری مستقیم

ژوئن 7, 2022

افزایش ظرفیت تولید برق کشور راهکار دولت سیزدهم برای عبور از روزهای سخت تابستان

جولای 1, 2022

نگرانی تاخیر در اجرای طرح تامین آب شرب جیرفت و عنبرآباد

دسامبر 31, 2022

افتتاح ۲ پروژه برقی گیلان در دهه مبارک فجر

ژانویه 31, 2024

یکبار برای همیشه از شر مصرف آب مشکلات خلاص شوید

ژوئن 7, 2022

آمریکا معافیت تحریمی عراق را برای پرداخت بدهی ایران تمدید کرد

نوامبر 15, 2023

بازی مصرف آب

ژوئن 7, 2022

خودکفایی در تأمین کالا و تجهیزات عمده صنعت پتروشیمی تا ۵ سال آینده

نوامبر 18, 2023

سدهای خالی از آب در خراسان جنوبی

دسامبر 8, 2023

قیمت نفت در مدار صعودی ماند

سپتامبر 7, 2023

کاهش ۱۶ درصدی بارندگی‌ها در کشور نسبت به دوره بلندمدت ۵۴ساله

نوامبر 28, 2022

چانه‌زنی پالایشگاه‌های هند برای خرید نفت با روپیه

مارس 6, 2024

ثبت بیشترین کاهش مصرف برق در آذربایجان شرقی، هرمزگان و غرب مازندران

جولای 24, 2023

بازگشت ایران به جمع تولیدکنندگان بزرگ اوپک

سپتامبر 23, 2023

آغاز عملیات اجرایی مجتمع پتروشیمی سیگلو لامرد با ۱۶۰ هزار میلیارد ریال

اکتبر 13, 2023

زنگنه: باید مصرف آب در بخش کشاورزی ۱۸ درصد کاهش پیدا کند

جولای 24, 2023

مصرف برق به ۶۸ هزار مگاوات می‌رسد

جولای 17, 2022

آب ۶ مشترک بد مصرف اداری تهران قطع موقت شد

ژانویه 22, 2024

خیز نفت برای شکستن قیمت بالاتر

آوریل 2, 2024

تولید نفت اوپک کاهش یافت

آوریل 2, 2024

پیش‌بینی آرامکو از دورنمای بازار نفت

ژانویه 19, 2024

تلاش شرکت‌های اروپایی برای ادامه ترانزیت گاز روسیه از اوکراین

دسامبر 18, 2024

ورود سازمان بازرسی به مشکلات تامین سوخت در جنوب کرمان

ژانویه 1, 2025

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.