• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

کفگیر «الغدیر» و «کمال صالح» ته دیگ/آبیاری بخشی از فضای سبز اراک با آب شرب!

علی فرقانی توسط علی فرقانی
اکتبر 19, 2024
صفحه اصلی اخبار

کفگیر «الغدیر» و «کمال صالح» ته دیگ/آبیاری بخشی از فضای سبز اراک با آب شرب!

ایسنا/مرکزی مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای استان مرکزی، گفت: میزان ذخیره آب در سدهای الغدیر ساوه و کمال صالح اراک بحرانی بوده و به پائین ترین حد خود در مدت زمان احداث و بهره برداری رسیده و نزدیک به صفر شده است.

حسین اسدی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در حال حاضر سد کمال صالح از حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب حجم ذخیره آبی ۲۰ میلیون متر مکعب معادل ۲۰ درصد حجم خود آب دارد که از این میزان ۱۰ میلیون مترمکعب، حجم مرده است. سد الغدیر نیز از مجموع ۲۷۷ میلیون متر مکعب، ۱۹.۵ میلیون متر مکعب آب دارد که ۱۶ میلیون متر مکعب حجم مرده بوده و تنها ۳.۵ میلیون متر مکعب قابل بهره برداری است.

وی افزود: در مدت زمان احداث این دو سد بزرگ تاکنون سابقه نداشته است که میزان ذخیره آب در دریاچه سدها به کمترین میزان تاریخ خود برسد و شرایط فوق بحرانی را تجربه کند.

اسدی با تاکید بر اینکه تعامل‌های خوب فی‌مابین مسئولین استان و دستگاه های ذیربط بویژه شرکت‌های آب منطقه‌ای، آب و فاضلاب و توزیع برق استان موجب شد کمبود منابع آبی منجر به بروز تنش آبی در سطح استان برای مصارف شرب نشود، اظهار کرد: با وجود محدودیت منابع آبی با مشارکت مردم خوشبختانه تاکنون کمبودی برای مصارف شرب شهری وجود نداشته و تنها در تامین آب شرب روستایی در برخی نقاط روستایی طبق سنوات گذشته برخی تنش‌ها وجود دارد.

اسدی بیان کرد: امسال مدیریت منابع آبی به نحوی بوده است که کمترین دغدغه وجود داشت و کمبود آب در مصارف شرب محسوس نبود، حتی در تامین نیاز آبی بخش اعظمی از مصارف کشاورزی و کل صنعت نیز مشکل حادی پیش نیامده است.

در حال گذر از پنجمین سال پیاپی خشکسالی هستیم

وی با بیان اینکه در حال گذر از پنجمین سال پیاپی خشکسالی هستیم، گفت: در شرایط حاد خشکسالی قرار داریم و میزان ذخیره منابع آبی در سدهای استان نامطلوب و بحرانی است اما اطلاع رسانی صورت گرفته در خصوص مصرف بهینه و شرایط بحرانی آب منجر به مشارکت حداکثری مردم در مدیریت مصرف شده است.

اگر کشاورزی فقط ۱۰ درصد صرفه جویی کند …

اسدی در خصوص ضرورت مشارکت دستگاه‌های اجرایی برای مدیریت مصارف آب گفت: در حال حاضر حدود ۹۱ درصد منابع آبی استان مرکزی برای مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد و تنها ۹ درصد به مصارف شرب و صنعتی می‌رسد. اگر  صرفه جویی در بخش کشاورزی تنها به میزان ۱۰ درصد صورت پذیرد هیچ تنش و کمبودی در مصارف شرب و صنعتی استان بوجود نخواهد آمد.

وی با بیان اینکه نجات منابع آبی در مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی است، گفت: برای خودکفایی در تامین موادغذایی باید بخش کشاورزی رونق یابد و رونق کشاورزی در گرو برخورداری از منابع آبی کافی است، اگر شیوه آبیاری از سنتی به نوین تغییر یافته و الگوی کشت به صورت مکانیزه انجام شود قطعا میزان مصرف آب در این بخش کاهش یافته و مدیریت مصرف همراه با امنیت غذایی محقق خواهد شد.

این مقام مسئول در آب منطقه‌ای مرکزی در ادامه با تاکید بر بازچرخانی پساب صنایع برای تامین نیاز صنعت و فضای سبز داخل کارخانجات گفت: اگر صنایع خود را ملزم و مکلف به اجرای تصفیه خانه و بازچرخانی پساب کنند نه تنها نیاز آبی آنها تامین خواهد شد بلکه موجب عدم نیاز به شبکه آبرسانی و نیز تغذیه از طریق منابع آبی زیرزمینی می‌شود.

بخشی از منابع آب شرب اراک صرف آبیاری فضای سبز شهری می شود

وی همچنین از شهرداری‌ها خواست از بهره برداری آب شرب برای مصارف فضای سبز خوددای کنند و به جای آن از پساب تصفیه‌خانه‌ها  استفاده شود. در حال حاضر بخشی از منابع آب شرب شهر اراک صرف آبیاری فضای سبز شهری می شود در حالی که این آب مورد نیاز باید از محل دیگری غیر از آب شرب تامین شود.

وی ضمن تشکر از همکاری مدیرعامل و کارکنان شرکت توزیع برق در خصوص کنترل میزان مصرف برق چاه‌های کشاورزی، استمرار این مهم را مورد تاکید قرار داد و گفت: با مدیریت توامان مصرف آب و برق یعنی کنترل میزان آب بهره‌برداری شده از چاه ها با کنترل مصرف برق آنها و قطع برق چاه های دارای مصرف برق و آب مازاد بر پروانه، کمک شایانی در کنترل منابع آبی زیرزمینی کرده است.

ضرورت ایجاد و فعالیت تشکل های آب‌بران

اسدی همچنین از عموم شهروندان استان مرکزی خواست با تاسیس تشکل‌های آب بران به مدیریت مصرف آب و پیشگیری از مصرف بی رویه کمک کنند چرا که در کشور ما، نبود تعادل بین عرضه و تقاضا، منابع آب را در وضعیتی بحرانی قرار داده است و برای ایجاد تعادل در این زمینه، جلوگیری از برداشت‌های بی رویه منابع آب و آگاهی دادن به کشاورزان و ذینفعان، باید از ظرفیت این تشکل‌ها استفاده کرد.

وی تصریح کرد: تشکل آب بران مجموعه‌ای برای مدیریت و استفاده بهینه از منابع آب با تاکید بر مشارکت کلیه گروه‌های ذینفع است و فعالیت آنان ضمن نظارت بر مصرف بهینه آب اجازه نخواهد داد که فردی بخواهد چاه غیرمجاز آب حفر کند. گرچه نیروی انتظامی و دستگاه قضائی با همراهی بازرسان آب منطقه‌ای در خصوص جلوگیری از چاه‌های غیرمجاز و مسلوب‌المنفعه کردن آنها اهتمام جدی دارند اما تشکل‌های آب‌بران بازوان حمایتی برای اقدامات پیشگیرانه است.

وی با تاکید بر اینکه رعایت الگوی کشت، تغییر شیوه‌های آبیاری از سنتی به نوین و تشکیل تشکل‌های آب‌بران سه عامل مهم در مصرف بهینه آب و مدیریت منابع آبی است، گفت: تمامی بهره برداران اعم از کشاورزی، صنعتی و شرب اگر مصرف بهینه را با بکارگیری روش‌های نوین آبیاری، بازچرخانی پساب و صرفه جویی در مصرف شرب انجام دهند می‌توانیم از این شرایط بحرانی با کمترین تنش عبور کنیم. همچنین باید تمامی چاه های کشاورزی در فصل پائیز خاموش شود و نهرهای منشعب از رودخانه‌ها بویژه رودخانه قره‌چای در فصول پائیز و زمستان به سمت رودخانه هدایت شوند تا رژیم طبیعی رودخانه تغییر نکند و در نهایت اینکه همه بهره برداران باید همکاری لازم را در مدیریت مصرف بعمل آورند.

گفتنی است، سد الغدیر ساوه با ۲۶۵ متر طول تاج و حجم ۲۷۷ میلیون مترمکعب آب از نوع دو قوسی بتنی است که در سال ۷۲ با هدف تأمین برق و آب کشاورزی ۲۳ هزار هکتار از اراضی این شهرستان احداث شد.

این سد براساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات سیل، تولید انرژی الکتریکی، اشتغال‌زایی و ایجاد مراکز گردشگری احداث شده است و از ویژگی‌های مسیر انتقال آب در سد الغدیر این است که آب از طریق کانال اصلی به طول حدود ۱۰ کیلومتر به شبکه اصلی آبیاری منتقل می‌شود.

در پی وقوع سیل در فصل بهار ۹۸ و تکمیل شدن تراز آبی سد الغدیر ساوه، این سد در هشتم اردیبهشت ماه همان سال پس از ۲۲ سال، سرریز کرد.

سد کمال صالح  اراک نیز در جنوبی‌ترین  نقطه شهرستان شازند با ظرفیت و حجم ۹۵ میلیون مترمکعب ساخته شده و در اسفندماه سال ۹۷ سرریز کرد.

این سد تاکنون دو مرتبه در فصل بهار سرریز داشته است که این سرریز به سمت سد مروک در استان لرستان در ۱۰ کیلومتری سد کمال صالح هدایت می‌شود. این سد از نوع سنگ‌ریزه‌ای است، ارتفاع تاج سد به ۱۲ متر و ارتفاع سد به ۸۰ متر می‌رسد و در ۴۵ کیلومتری جنوب شازند و ۷۸ کیلومتری اراک واقع شده است.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1403072820943/%DA%A9%D9%81%DA%AF%DB%8C%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D8%BA%D8%AF%DB%8C%D8%B1-%D9%88-%DA%A9%D9%85%D8%A7%D9%84-%D8%B5%D8%A7%D9%84%D8%AD-%D8%AA%D9%87-%D8%AF%DB%8C%DA%AF-%D8%A2%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%AE%D8%B4%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D9%81%D8%B6%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D8%A8%D8%B2-%D8%A7%D8%B1%D8%A7%DA%A9

علی فرقانی

علی فرقانی

Next Post

وزیر نفت: جبهه مقاومت با شهادت شهید سنوار قدرتمندتر و شکوفاتر می‌شود

Recommended.

بهره‌برداری نکردن بهینه از نزولات جوی، مهم‌ترین علت کم‌آبی در ایران

سپتامبر 2, 2023

مدیرعامل توانیر: حجم معاملات خارج از بازار عمده فروشی برق به ۶۰ درصد می‌رسد

آوریل 7, 2024

تامین مالی بهینه‌سازی مصرف انرژی با عرضه گواهی صرفه‌جویی گاز در بورس

مارس 4, 2024

بایگانی‌های کلاهک کلبه ای گرد تهویه اورانوس

نوامبر 22, 2022

پشت پرده انتقادات وارد شده به آبگیری سد چمشیر/ تحول کیفیت رودخانه زهره قربانی سود یک شرکت

نوامبر 29, 2022

سقوط تقاضای اروپا برای گاز به پایین‌ترین رکورد ۱۰ ساله

فوریه 23, 2024

۴۰ درصد مشترکان مشمول پاداش خوش‌مصرفی شدند/ برق ۱۲ درصد مشترکان رایگان شد

آگوست 10, 2022

افزایش پایداری شبکه برق شمال کشور

دسامبر 21, 2023

حجم مخازن سدهای کشور ۶۵ درصد آب دارد

می 6, 2024

صادرات نفت عربستان به چین بالاتر می‌رود

آگوست 12, 2023

شبکه‌های آب و برق هرمزگان پایدار است/ آماده‌باش تیم‌های عملیاتی در مناطق زلزله‌زده

جولای 24, 2022

۹ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای ارتقای کیفی نفت‌کوره پالایشگاه‌ها

فوریه 7, 2024

بزرگترین نیروگاه بادی شناور جهان افتتاح شد

آگوست 24, 2023

نفت به زیر ۹۰ دلار سقوط کرد

اکتبر 25, 2023

عواقب برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی در سمنان

ژانویه 8, 2025

راکت بازرسی راکت فلزیاب پردازش هوشمند پارسیان | zoomfing

می 29, 2023

گاف روزنامه فرانسوی در افشای قرارداد محرمانه نفتی یهودیان با شاه

ژوئن 12, 2023

افزایش پایداری شبکه برق در بخش شمالی تهران

آوریل 28, 2024

افزایش ۶ درصدی حجم آب سدهای تهران/ رشد ۲۵ درصدی بارش‌ها

می 30, 2024

مطالعات میدان‌های نفت و گاز ایران از سوی روسیه در پایان راه است

نوامبر 1, 2022

کیفیت آب شرب از استانداردهای جهانی بالاتر است/ ضرورت صرفه‌جویی در مصرف آب

فوریه 29, 2024

کلنگ پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» در چند روز آینده به زمین می‌خورد

ژوئن 29, 2022

ورود ۲۱۰مگاوات برق پاک به شبکه با انجام تعمیرات یک نیروگاه برق‌آبی

ژانویه 29, 2024

تکمیل شبکه آبیاری و زهکشی سد گیوی نیازمند هفت هزار میلیارد ریال اعتبار است

جولای 15, 2022

رشد ۲۲ درصدی معاملات برق بورس انرژی در روز گذشته

می 27, 2024

گامی نو در صنعت راهسازی/توسعه فناوری‌های قیر و آسفالت با مشارکت دانش‌بنیان‌ها

آوریل 24, 2024

میزان مصرف آب تهران به ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون لیتر نزدیک شد

ژوئن 13, 2022

افزایش ٦٠٠٠ مگاواتی مصرف برق کشور / رشد ١١ درصدی مصرف برق نسبت به هفته گذشته

می 31, 2024

پرسش چگونه میتوان طلای سیاه خود را سنگ کنید؟ این را بیاموزید

ژوئن 7, 2022

۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در بخش انرژی خورشیدی قم در دست اجراست

دسامبر 7, 2024

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.