• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

درخشش دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم

سحر بابایی توسط سحر بابایی
فوریه 6, 2024
صفحه اصلی اخبار

درخشش دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم

قطار توسعه دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم در شرایطی سرعت گرفت که تحریم‌های ایران هر روز بیشتر می‌شد اما وزارت نفت با ایجاد راهکارهایی تحریم‌ها را دور و توسعه همکاری‌های بین‌المللی را رقم زد.

به‌ گزارش ایسنا، امضای قرارداد سه‌جانبه سوآپ گاز بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، فروش نفت در حیاط خلوت آمریکا و صادرات حجم قابل ‌توجهی از میعانات گازی و نفت خام سنگین ایران به ونزوئلا، توسعه همکاری با کشورهای آمریکای لاتین با امضای قراردادها و تفاهم‌نامه‌های متعدد، صادرات خدمات فنی و مهندسی به عمان، تقویت روابط دوستانه ایران و روسیه در حوزه صنعت نفت با  امضای تفاهم‌نامه ۴۰ میلیارد دلاری شرکت ملی نفت ایران و گازپروم، افزایش حدود ۲۰ درصدی صادرات گاز به کشورهای همسایه از جمله موارد مورد توجه موضوع دیپلماسی انرژی است.

منطقه خاورمیانه، خلیج فارس، دریای عمان و سرزمین‌های حوزه دریای خزر حدود ۷۰ درصد ذخایر نفتی و ۴۰ درصد ذخایر تثبیت شده‌ی گاز طبیعی جهان را دارا هستند. ایران به لحاظ قرارگیری در منطقه ویژه انرژی و تاثیرگذاری مستقیم بر اقتصاد جهانی، علاوه‌بر دارا بودن سهم عمده‌ای از انرژی جهانی و موقعیت ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک در حوزه انرژی، از موقعیت ویژه ژئواکونومیک هم برخوردار است.

ایران به‌رغم داشتن این توانایی‌ها و انحصار در ارائه مسیر ترانزیت کوتاه و مناسب در انتقال نفت و گاز، به دلیل فشارهای غرب و ناکارآمدی دیپلماسی در حوزه انرژی در گذشته، از نفوذ ژئوپلیتیکی متناسبی در تعاملات منطقه‌ای و جهانی برخوردار نبوده است و در حوزه انرژی تحت‌تاثیر اقدامات و سیاست‌های بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای از قبیل عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا قرار داشته و تعاملات این دو مانع دستیابی ایران به جایگاه واقعی خویش در منطقه و نقش آفرینی شایسته در دیپلماسی انرژی شده است.

به نظر می‌رسد دیپلماسی نفت و گرفتن سهم بازار نفت برای کشور، مهم‌ترین اولویت بخش انرژی بوده و نیازمند ایجاد زیرساخت‌هایی با مشارکت و همکاری چندین بازیگر در این حوزه است. به‌منظور تحقق این مهم، وزارت نفت توانست در دوره فعالیت دولت سیزدهم تعاملات خود با کشورهای روسیه، عراق، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، آمریکای لاتین شامل ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه، چین، عمان، تاجیکستان و ژاپن را توسعه دهد.

احیای سوآپ گازی، افزایش صادرات گاز، تسهیل وصول درآمدهای صادراتی، راه‌اندازی دفتر نمایندگی وزارت نفت در کشور همسایه، افزایش تجارت فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، تهاتر گاز با برق، تحقق آرزوی دیرینه پالایش فراسرزمین را می‌توان از نتایج این دیپلماسی فعال برشمرد. امید می‌رود با تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام وزارت نفت در ماه‌های آتی، فرصت وزارت نفت برای اجرای طرح‌های جدید و تحقق وعده‌های پیشین بیشتر شود و در سال‌های آینده شاهد شکوفایی برنامه‌های وزارت نفت دولت سیزدهم باشیم.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم شاهد احیای دیپلماسی انرژی بودیم، جهش صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور، دستیابی به رکورد بالاترین رقم صادرات از سال ۱۳۹۷ و آغاز تحریم‌های ظالمانه تاکنون، افزایش ۴۰ درصدی وصول درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام میعانات گازی، گاز طبیعی و محصولات پتروشیمی، افزایش ۲۲ درصدی حجم صادرات گاز طبیعی کشور، افزایش هشت قرارداد به مبلغ ۹.۳ میلیارد دلار، چهار قرارداد توسعه میدان‌های مستقل و چهار قرارداد توسعه میدان‌های مشترک اشاره کرد.

همچنین در این مدت بازسازی و نوسازی مجتمع ولید آمونیاک در ونزوئلا، تجهیز پنج ایستگاه تقویت فشار ونزوئلا از سوی شرکت دانش‌بنیان ایرانی، صدور نخستین محموله کاتالیست ایرانی به روسیه، وصول ۲.۷ میلیارد دلار مطالبات معوق از عراق، اجرایی شدن عملیات پالایش فراسرزمینی در ونزوئلا جز برنامه‌های توسعه دیپلماسی انرژی در دولت دوازدهم است.

امضای ۱۸ تفاهم‌نامه برای توسعه میدان‌های نفت و گاز به ارزش ۹۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال، تشکیل کارگروه مشترک نفتی وزارتخانه‌های نفت ایران و عراق و توافق با عمان برای تشکیل کارگروه مشترک توسعه میدان هنگام، تفاهم برای صادرات تجهیزات و خدمات فنی‌مهندسی و تجارت فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی از جمله دیگر اقدامات دولت سیزدهم برای تحقق دیپلماسی انرژی بود.

توسعه کشورهای هدف صادرات نفت، گاز، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی و تعامل با همسایگان برای رفع ناترازی گازی از جمله ترکمنستان که بعد از سال‌ها، در دولت سیزدهم بدهی گازی ایران به این کشور همسایه تسویه شد و توانست از قطع گاز استان‌های شمالی و شمال شرقی در ایام سرد سال جلوگیری کند، نتایج عینی سیاستی‌ است که در دو سال گذشته از سوی دولت سیزدهم دنبال شد و به ثمر نشست.

از دیگر مظاهر توسعه دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم، افزایش تولید، صادرات و فروش نفت خام و میعانات گازی است، در حالی که دولت، صنعت نفت را با فروش کمتر از نیم میلیون بشکه در روز از دولت قبل تحویل گرفته بود، توانست از طریق ارتباط با کشورهای عضو اوپک و اوپک‌پلاس که سیاست کاهش تولید و صادرات نفت در بازارهای جهانی را دنبال می‌کردند، ایران را از کاهش سقف روزانه فروش نفت خام معاف نگه دارد، به‌طوری که اکنون آمارهای ثبت‌شده در مراجع آماری بین‌المللی و اظهارات مسئولان از افزایش فروش نفت خام ایران تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز حکایت دارد.

اقدامات دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی انرژی تحولات خوبی را در صنعت نفت ایران رقم زد به‌طوری که علی‌رغم تحجریم‌ها شاهد افزایش تولید و صادرات نفت و پتروشیمی هستیم، همچنین جلوگیری از قطع گاز و برق با وجود سرما و گرمای بی‌سابقه و تامین پایدار عرضه بنزین علی‌رغم شکسته شدن رکورد مصرف از جمله‌ این دستاوردهاست.

انتهای پیام

منبع: https://www.isna.ir/news/1402111612195/%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D8%B4%D8%B4-%D8%AF%DB%8C%D9%BE%D9%84%D9%85%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%D9%86%D8%B1%DA%98%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%B3%DB%8C%D8%B2%D8%AF%D9%87%D9%85

سحر بابایی

سحر بابایی

Next Post

رایگان گازسوز کردن خودروها تا اجرای طرح کهاب در دولت سیزدهم

Recommended.

نیازمند همکاری مشترکان در روزهای پیش رو هستیم/ قطع برق مشترکان پرمصرف

جولای 22, 2023

افزایش ۵۰ سانتیمتری تراز دریاچه ارومیه از ابتدای سال آبی جاری

مارس 25, 2024

میزان صرفه‌جویی در مصرف برق سایر بخش‌ها در پیک به صنایع اختصاص می‌یابد

نوامبر 21, 2022

ایران میزبان نشست کشورهای صادرکننده گاز می‌شود

مارس 1, 2024

تداوم کاهش بارش‌ها در کشور

اکتبر 21, 2023

ورود کمیسیون اصل نود به قطعی‌های اخیر برق

نوامبر 12, 2024

۲۱ مشعل از ۵۲ گازهای مشعل تا پایان امسال جمع می‌شود

سپتامبر 13, 2023

تهران پارسال فقط ۱۰ روز هوای پاک داشت

اکتبر 14, 2024

سهم هر مشترک تهرانی ۱۲۰ دقیقه خاموشی

نوامبر 11, 2024

ابلاغ اسناد همسان پیمان‌های طراحی و مهندسی صنعت نفت

نوامبر 23, 2024

ارائه پیشنهاد راه‌اندازی صندوق بهینه‌سازی مصرف انرژی در برنامه هفتم

می 20, 2023

تمدید زمان ارائه ایده در چالش ساخت لوله‌های مغزی تا ۱۵ تیر

ژوئن 29, 2023

تعداد تصفیه‌خانه‌های فاضلاب کشور به ۲۶۵ مورد رسید

دسامبر 20, 2023

کسری ۸۲میلیون متر مکعبی سدهای تهران/ بارش‌های اخیر تاثیری بر مخازن سدهای نداشت

فوریه 15, 2023

برق ۹۵ اداره دولتی و دستگاه اجرایی پرمصرف شهرستان‌های تهران قطع شد

جولای 23, 2023

رییس سازمان انرژی اتمی: متخصصان داخلی، نیروگاه هسته‌ای سیریک را می‌سازند

فوریه 1, 2024

وزیر نیرو خواستار اجرایی شدن اسناد همکاری اقتصادی بین ایران و قطر شد

نوامبر 13, 2024

اجرای ۱۰۰ پروژه تعمیرات نیروگاهی برای گذر از پیک تابستان امسال

می 17, 2023

انقلاب اسلامی به مدد شهدا به قدرت برتر در سطح بین‌المللی تبدیل شده است

می 25, 2024

نصب سامانه‌های خورشیدی برای متقاضیان انشعاب برق الزامی شد

ژانویه 23, 2025

توسعه روابط با تاجیکستان اولویت دولت چهاردهم است/ مقدمه امضای موافقتنامه تجارت ترجیحی

ژانویه 17, 2025

تولید پتروچاینا پاک می‌شود – ایسنا

مارس 29, 2024

پالایشگاه نفت کرمانشاه به دنبال کاهش گوگرد نفت کوره تولیدی است

می 20, 2023

انرژی‌های تجدیدپذیر تا کجا پیش می‌روند؟

دسامبر 21, 2023

سازمان هواشناسی کشور به پویش “۲ درجه کمتر” پیوست

دسامبر 16, 2024

پرواز پهپادها برای پایش خطوط برق مازندران و گلستان

اکتبر 7, 2023

تداوم بارش‌ها، بیشتر در حوضه‌های آبریز جنوب غرب کشور

ژانویه 30, 2023

نصب ۸۰ درصد کنتورهای هوشمند در ادارات

آوریل 12, 2024

مازندران در مسیر کاهش مصرف برق؛ صرفه‌جویی قابل توجه با تعدیل روشنایی

دسامبر 23, 2024

کاری که می‌توانید در مورد انرژی انجام دهید که در 10 دقیقه آینده شروع می‌شود

ژوئن 7, 2022

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.