• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
انرژی و نفت
No Result
View All Result
No Result
View All Result
انرژی و نفت
No Result
View All Result

چرا امسال قطعی برق نداشتیم؟

بیژن نامدار زنگنه توسط بیژن نامدار زنگنه
جولای 27, 2022
صفحه اصلی اخبار

[ad_1]

به قول سیاسی‌ها، پارسال کف مطالبات مردم در مورد برخوردار بودن از نعمت برق، اجرای درست جدول خاموشی‌ها بود؛ یعنی قطعی برق همان زمان اعمال شود که اعلام شده است. مردمی که قطعی برق، زندگی معمولشان را مختل و کسب و کارشان را تهدید کرده بود، در روزهای میانی تیرماه، گاه در مقابل اداره‌های برق تجمع می‌کردند و انتظارشان را اینگونه بیان می‌کردند «اگر افزایش مصرف و مازاد تقاضا به هر دلیلی در کوتاه‌مدت جبران نمی‌شود، حداقل به برنامه اعلام‌شده خاموشی‌ها پایبند باشید».

افزایش یک هزار مگاواتی پیک، در تابستان ۱۴۰۱

در روزهایی که از تابستان ۱۴۰۱ گذشته، پیک یا همان اوج نیاز مصرف بیش از یک هزار مگاوات نسبت به پارسال افزایش یافته است.

اوج نیاز مصرف در سال گذشته ۶۷ هزار و ۱۲ مگاوات بود که این رقم امسال – که ۲۱ تیرماه ثبت شده – به ۶۸ هزار و ۱۰۷ مگاوات رسید؛ البته این رکورد در حالی ثبت شده که هنوز دو ماه تا پایان تابستان باقی‌مانده و ممکن است با گرم‌تر شدن هوا، این رکورد باز هم شکسته شود.

در روزهایی که از تابستان ۱۴۰۱ گذشته، پیک یا همان اوج نیاز مصرف بیش از یک هزار مگاوات نسبت به پارسال افزایش یافته است.اوج مصرف در سال ۱۳۹۶ حدود ۵۵ هزار و ۴۴۲ مگاوات بود که در سال ۱۳۹۷ به ۵۷ هزار و ۹۸ مگاوات و در سال ۱۳۹۸ به ۵۷ هزار و ۶۸۱ مگاوات رسید.

پیک مصرف در سال ۱۳۹۹ باز هم افزایش یافت و به ۵۸ هزار و ۲۴۵ مگاوات رسید اما این روند ملایم افزایش مصرف که حدود یک تا دو هزار مگاوات در سال بود، در سال ۱۴۰۰ شدت پیدا کرد و با افزایش حدود ۱۰ هزار مگاواتی به ۶۷ هزار مگاوات رسید.

چرا امسال قطعی برق نداشتیم؟

سبد تولید برق در ایران

اما مهمترین عوامل خاموشی‌ها در سال گذشته چه بود؟ و چه شد که امسال آن روند تغییر کرد و دیگر شاهد خاموشی‌های گسترده‌ی پارسال نبودیم؟

در سال گذشته فهرستی از عوامل از جمله افت تولید برقابی‌ها به دلیل خالی شدن مخازن سدها، فعالیت ماینرها، افزایش دمای هوا و … به عنوان مهمترین دلایل خاموشی‌های گسترده بیان می‌شد اما یکی از مسایل مهم، عقب بودن سال‌های پیاپی از برنامه افزایش ظرفیت نیروگاه‌ها بود که کمتر مورد توجه قرار می‌گرفت.

در کشور ما به طور کلی ۶ نوع نیروگاه به تولید برق می‌پردازد؛ نیروگاه‌های برقابی (با سهم ۱۴.۳ درصد)، نیروگاه‌های دیزلی و تجدیدپذیر (با سهم ۱.۴ درصد)، نیروگاه بخاری (با سهم ۱۸.۶ درصد)، نیروگاه گازی (با سهم ۲۸.۱ درصد) نیروگاه‌های سیکل ترکیبی (با سهم ۳۶.۵ درصد) و نیروگاه اتمی (با سهم ۱.۲ درصد). بنابراین، بیشترین سهم را نیروگاه‌های سیکل ترکیبی (۳۶.۵ درصد)، گازی (۲۸ درصد)، بخاری (۱۸ درصد) – یعنی نیروگاه های حرارتی – و برقابی‌ها (۱۴ درصد) دارند.

چرا امسال قطعی برق نداشتیم؟
سهم نیروگاه‌های مختلف در سبد تولید برق کشور


بنابر این، به طور معمول بیش از ۸۳ درصد از برق کشور در نیروگاه‌های حرارتی تولید می‌شود و در کنار نیروگاه‌های برقابی که به لحاظ سرعتِ وارد مدار شدن از مزیت بیشتری نسبت به سایر نیروگاه‌ها برخوردار است، دو منبع اصلی تولید برق کشور را به خود اختصاص می‌دهند.

 

چرا امسال قطعی برق نداشتیم؟

در کشور به طور کلی ۶ نوع نیروگاه به تولید برق می‌پردازد؛ بیشترین سهم را نیروگاه‌های سیکل ترکیبی (۳۶.۵ درصد)، گازی (۲۸ درصد)، بخاری (۱۸ درصد) – یعنی نیروگاه های حرارتی – و برقابی‌ها (۱۴ درصد) دارند.افزایش ظرفیت تولید در نیروگاه‌های حرارتی

در حالی در برنامه ششم توسعه مقرر شده بود که شاهد افزایش پنج هزار مگاوات ظرفیت تولید برق کشور در سال باشیم اما این رقم به‌طور متوسط در ۱۰ سال گذشته حدود دو هزار و ۵۰۰ مگاوات بود و حتی گاهی این رقم به کمتر از دو هزار مگاوات نیز رسید.

در این زمینه، بر اساس گزارشی که شرکت نیروی برق حرارتی – از شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نیرو – ارایه کرده، برای توسعه ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی و کمک به کاهش خاموشی‌ها در تابستان، برنامه افزایش پنج هزار و ۳۰۰ مگاواتی ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی برای دوره اوج بار امسال در دستور کار قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، بخش عمده این افزایش ظرفیت از طریق احداث ۲۸ واحد نیروگاهی به ظرفیت چهار هزار و ۲۷۰ مگاوات عملیاتی خواهد شد که تاکنون ۱۵ واحد آن به ظرفیت دو هزار و ۶۸۲ مگاوات به بهره‌برداری رسیده است.

علاوه‌برآن، حدود یک هزار و ۱۱۳ مگاوات برنامه افزایش توان عملی واحدهای گازی و سیکل ترکیبی و رفع محدودیت نیروگاه‌های بخاری در دستور کار قرار گرفت که تاکنون ۷۵۴ مگاوات از این برنامه تحقق‌یافته و ۳۵۹ مگاوات دیگر هم در روزهای آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

بر این اساس، در راستای طرح‌های افزایش توان تولید برق برای روزهای اوج مصرف تابستان امسال، تاکنون بیش از سه هزار و ۴۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق حرارتی کشور افزوده شده است و بقیه ظرفیت پیش‌بینی شده در این بخش نیز تا پایان تابستان عملیاتی خواهد شد.

شرکت برق حرارتی همچنین اعلام کرد، امسال برای نخستین‌بار بیش از ۹۴ هزار مگاوات برنامه تعمیرات و آماده‌سازی نیروگاه‌های حرارتی را پیش از شروع خردادماه و پیک مصرف برق تابستان به پایان رسانده است.

تامین همزمان مصارف آب در بخش کشاورزی و شرب با تولید برق‌آبی

یکی از مهمترین‌ دلایل خاموشی‌ها در سال گذشته، کاهش بارندگی‌ها و افت ۵۰ درصدی مخازن سدها برای تولید برق از نیروگاه‌های برقابی بیان شد؛ البته روایت تائید نشده‌ای هم در سال گذشته وجود داشت مبنی بر اینکه، تکرار سیل ۱۳۹۹ به نادرستی پیش‌بینی شده بود و به همین دلیل، بخشی از منابع سدها با هدف مدیریت سیل خالی شد اما هیچ بارش یا سِیلی، جای خالی آب رها شده را پُر نکرد.

به هر حال، دلیل کمبود منابع مخازن سدها در سال گذشته هر چه بود، وزارت نیرو امکان تولید برق از نیروگاه‌های برقابی را از دست داد و به این ترتیب، حدود ۸ هزار مگاوات از برق تولیدی نیروگاه‌ های برقابی از مدار خارج شد.

امسال اما گزارش بارندگی‌ها بیانگر این است که ارتفاع کل ریزش‌های جوی کشور از اول مهر تا ۲۰ تیر سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ معادل۱۸۶.۶ میلیمتر بوده است. این مقدار بارندگی نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۱۴۷.۲ میلیمتر) ۲۷ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

علاوه بر افزایش بارش‌های سال آبی جدید، جدول آمار بهره‌برداری از سدهای مخزنی کشور نشان می‌دهد که روند ورودی سدها امسال نسبت به سال گذشته چهار درصد افزایش داشته اما خروجی ۲۱ درصد کمتر شده است. البته این آمار که توسط شرکت مدیریت منابع آب ایران ارایه شده، کل سدهای کشور را شامل می‌شود، و نه فقط سدهایی که مجهز به نیروگاه هستند.

چرا امسال قطعی برق نداشتیم؟

«دلیل کمبود منابع مخازن سدها در سال گذشته هر چه بود، وزارت نیرو امکان تولید برق از نیروگاه‌های برقابی را از دست داد و به این ترتیب، حدود ۸ هزار مگاوات از برق تولیدی نیروگاه‌ های برقابی از مدار خارج شد.فیروز قاسم‌زاده» سخنگوی صنعت آب کشور در این زمینه به پژوهشگر مجله خبری انرژی و نفت گفت: امسال با برنامه‌ریزی صورت گرفته در خصوص مدیریت منابع و مصارف سدها، تامین مصارف آب در بخش کشاورزی و شرب توامان با تولید برق‌آبی صورت گرفت؛ به طوری که هر دو بخش با حداقل مساله و مشکل کار را پیش ببرند. امید است که با توجه به وضعیت مخازن در ادامه سال آبی امکان مدیریت مناسب هر دو بخش فراهم باشد.

سخنگوی صنعت آب بیان کرد: وزارت نیرو از سال گذشته تلاش خود را به‌کار گرفت تا تابستان امسال بدون قطعی آب و برق عبور کنیم. بر همین اساس تلاش شد با تنظیم یک برنامه و در نظر قراردادن وضعیت بارش‌های کشور، منابع و مصارف مدیریت شوند و این برنامه هر هفته مورد بازبینی قرارمی گیرد تا نواقص احتمالی برطرف شود.

او اضافه کرد: با هماهنگی‌های انجام شده بین بخش آب و برق، تاکنون مشکلی در تأمین برق توسط نیروگاه‌های برق‌آبی رخ نداده است و پیش‌بینی می‌شود با همین میزان ذخایر آبی که وجود دارد، هم مصارف شرب و کشاورزی تامین و هم از ظرفیت نیروگاه‌های برقابی برای تولید برق استفاده شود.

[ad_2]

منبع

بیژن نامدار زنگنه

بیژن نامدار زنگنه

محتوا نویس سایت نفت و انرژی هستم در خدمت شما عزیزان. انرژی نفت گاز اخرین اخبار انرژی و نفت

Next Post

روند تبخیر آب در حوضه‌های آبریز کاهشی شد

Recommended.

وعده وزیر نیرو برای اعمال تخفیف برق برای مناطق جنوبی استان کرمان

فوریه 9, 2023

بزرگترین قرارداد نفتی تاریخ کشور به ارزش ۱۳ میلیارد دلار امضا شد

مارس 17, 2024

تعیین سازوکار واگذاری فعالیت‌های بهره‌برداری از میادین نفت‌وگاز به شرکت ملی نفت و سایر متقاضیان

نوامبر 5, 2023

محصولات پتروشیمی با عرضه اعتباری به‌دست مصرف‌کننده واقعی می‌رسد

سپتامبر 20, 2023

نقشه راه توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر تدوین شده است

اکتبر 14, 2022

افزایش واردات گاز چین از آسیای مرکزی

آگوست 26, 2023

احتمال قطع برق در محدوده برق منطقه فردوسی تهران

آگوست 3, 2022

نمایش ظرفیت‌های فنی و مهندسی ایدرو در بیست و هفتمین نمایشگاه صنعت نفت

می 17, 2023

آبرسانی به عشایر جنوب کرمان لنگ سهمیه سوخت

مارس 13, 2024

اعلام تعرفه برق تجدیدپذیر صنایع و دستگاه‌های اجرایی

اکتبر 15, 2024

مصرف گاز و برق در شرایط هشدار

دسامبر 11, 2024

قیمت نفت برنت کاهش یافت

دسامبر 26, 2023

۵۳ درصد جمعیت شهری زیر پوشش خدمات فاضلاب است

می 25, 2023

وزارت نفت مجاز به واردات، خرید و تهاتر فرآورده‌های نفتی تا سقف مشخص شد

دسامبر 3, 2024

هوش مصنوعی و علم داده؛ رهیافتی علمی با کاربرد در اکتشاف مخزن نفتی

نوامبر 8, 2023

کاهش ۴۹ هزار بشکه‌ای تولید اوپک/ افزایش ۲ دلاری قیمت نفت سنگین ایران

فوریه 15, 2023

قیمت نفت صعودی شد – ایسنا

آگوست 30, 2023

توسعه سرمایه‌گذاری در بخش آب و برق در برنامه هفتم دیده شده است

سپتامبر 29, 2023

کاهش ۲۰ درصدی حجم سدهای تهران با وجود افزایش ۲ درصدی بارش‌ها نسبت به پارسال

آوریل 9, 2023

اجرای ۱۸.۷ میلیارد دلار پروژه توسعه‌ای پالایشگاه‌ها مانع از ۶۱ میلیارد دلار واردات سوخت می‌شود

دسامبر 14, 2024

هر بشکه نفت ۶۳ دلار بسته شد

اکتبر 22, 2024

گام بلند پتروشیمی‌ها برای بهره‌گیری از هوش مصنوعی با ایجاد مرکز تحقیقات و پارک فناوری

ژانویه 12, 2025

رزمایش طرح صرفه‌جویی مصرف آب و برق آغاز شد

ژوئن 22, 2022

صنعت نفت در دولت سیزدهم منتظر مذاکرات نماند

آگوست 20, 2022

اختصاص منابع از بودجه سال ۱۴۰۴ به اجرای سامانه‌های تولید برق خورشیدی

دسامبر 9, 2024

افزایش تحویل میعانات و نفت به پالایشگاههای نفتی در دولت چهاردهم

دسامبر 25, 2024

هشداری برای ابرچالش کشور – ایسنا

دسامبر 7, 2024

تلاش برای نصب کنتورهای هوشمند برق به کجا رسید؟

ژانویه 13, 2025

اوجی: تا پایان امروز خطوط گاز به مدار بر می‌گردد

فوریه 14, 2024

پایان سال آبی با کاهش ۲۰ درصدی بارش‌ها/ ثبت سومین خشکسالی متوالی

سپتامبر 23, 2023

Trending.

No Content Available

بهترین مطالب

[xero_seo]
energy-oil.ir

اخبار انرژی
اخبار نفت
اخبار گاز
اخبار گازوئیل

Follow Us

دسته‌ها

  • اخبار

Recent News

تجهیز زنجیره تولید تا توزیع فرآورده به سیستم‌های میترینگ در سه سال آینده

فوریه 25, 2025

هشدار نسبت به احتمال یخ‌زدگی کنتورهای آب

فوریه 25, 2025
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.

No Result
View All Result
  • Home

کلیه حقوق برای مجله نفت و انرژی محفوظ است.